Novac.ba | Homepage
Jačanje kapaciteta Centralne banke

Jačanje kapaciteta Centralne banke

0 Comments 🕔26.Oct 2016

SARAJEVO, Guverner Centralne banke BiH Senad Softić rekao je danas da Banka kontinuirano jača institucionalne i stručne kapacitete s ciljem usklađivanja sa međunarodnim i evropskim standardima centralnog bankarstva. 

Na prezentaciji rezultata Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka, koji uz podršku Vlade Švajcarske, provodi Institut za međunarodne studije iz Ženeve, Softić je istakao da i ovaj uspješni projekat predstavlja dodatni podsticaj da se nastave aktivnosti jačanja znanja, profesionalne saradnje i razmjene iskustava.

On je naglasio da je poseban kvalitet Programa vrlo otvoren partnerski dijalog, te praktičan pristup zasnovan na punom razumijevanju specifičnosti i potreba Centralne banka BiH, te izvrsna saradnja sa Institutom iz Ženeve i prenos znanja vrhunskih stručnjaka i renomiranih profesora.

“Cijenim što su naši švajcarski partneri prepoznali značaj Centralne banke BiH za reformske procese i proces evropskih integracija. Nadam se da ćemo i dalje imati podršku i nastaviti saradnju u 2017. godini”, rekao je Softić tokom prezentacije rezultata Programa.

Zamjenik direktora za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH Dejvid Kramer rekao je da je Švajcarska proteklih godina imala odličnu saradnju sa Centralnom bankom BiH.

“Veoma smo zadovoljni interesovanjem i zalaganjem zaposlenih u Centralnoj banci da prošire svoja znanja u više oblasti, te razmijene iskustva sa drugim centralnim bankama, uključujući i Švajcarsku narodnu banku. Sa Centralnom bankom radimo i u oblasti novčanih doznaka i finansijskih statistika vlada putem projekata koje provode naši partneri – Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond”, istakao je Kramer.

Cilj Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka je da se CB BiH omogući pristup tehničkoj ekspertizi i najboljim međunarodnim praksama u oblastima: monetarna politika, unapređenje procesa upravljanja deviznim rezervama, statistika i upravljanje ljudskim resursima kroz obuku iz ekonometrije, razvoj finansijskih modela, unapređenje kvaliteta analize statističkih podataka i poboljšanja analitičkih i istraživačkih kapaciteta, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Rezultati predviđeni sporazumom o Programu bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka su vidljivi, te je Centralna banka iskazala interesovanje za produžetak sporazuma i nastavak Programa do kraja 2017. godine. Srna

 

Izvor: Capital.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari