Novac.ba | Homepage
Jednostavna ušteda novca u toku sezone grijanja

Jednostavna ušteda novca u toku sezone grijanja

0 Comments 🕔04.Dec 2013

Grijanje domaćinstva je postalo jako skupo i svake godine cijena grijana raste. U zavisnosti od toga koliko kazaljka na termometru pokaže ponekad se mora grijati jače, a nekad slabije. Postoji mnogo načina kako se može sačuvati novac za vrijeme grijanja, a ovo su samo neki od njih.

Prva stvar koju je potrebno provjeriti je na koji način se dobija grijanje. To može preko drva, plina, uglja, struje i dosta drugih različitih načina. U Bosni i Hercegovini je popularno grijanje na drva, plin i struju. Ove vrste grijanja su skupe, a samo nabavka drva košta oko 800 do 1000 KM. Osim toga potrebno je imati i odgovarajući šporet sa kojim će drva najduže i najučinkovitije goriti. Radijatori koji se nalaze u kući se moraju pregledati i vidjeti da li ispuštaju vodu ili imaju oštećena na sebi. Kako bi se uštedilo novca na grijanje, potrebno je smanjiti temperaturu za koji stepen, to se neće osjetiti ali kada dođe račun za struju to će se primjetiti. Isto to se može uraditi i sa drvima, kojih će vjerovatno ostati i za sljedeću sezonu.

Svaki od ovih načina grijanja će bolje raditi ako stan ili kuća imaju izolaciju. Potrebno je izolovati zidove kao i tavan, a na vrlo lagan način se može primjetiti da li neka kuća ima izolaciju ili ne. Sve što je potrebno uraditi jeste pogledati snijeg na krovu kuće, ako je istopljen to znači da je izolacija slaba ili je uopšte nema. Ukoliko domaćinstvo ima odgovarajuću količinu izolacije toplota neće pobjeći. Na taj način se može uštediti dosta novca kao i sirovina koje se koriste za zagrijavanje.

Jako bitno je provjeriti i stolariju jer ona može ispuštati dosta toplote. Ukoliko se primjeti da toplota odlazi zbog stolarije potrebno ju je promjeniti. Onima kojima to baš i nije najjeftinija opcija, mogu zaljepiti spužvu ili gumu oko ulaznih vrata i prozora i tako spriječiti odlazak toplote.

Jednostavna ušteda novca u toku grijanja je sasvim moguća samo je potrebno eksperimentisati i vidjeti šta daje najbolje rezultate.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari