Novac.ba | Homepage
Jednostavni načini uštede novca i smanjenja otpada

Jednostavni načini uštede novca i smanjenja otpada

0 Comments 🕔07.Nov 2013

Postavlja se pitanje koliko prosječna porodica napravi smeća u toku jedne godine, a koliko tek plastičnih flaša baci. Iako je svakodnevni život prava borba, činiti neke promjene vezane za bolji život, a pri tome i uštediti novac, nije teško. Evo koji su to jednostavni načini uštede novca i smanjenja otpada:

  • Nepotrebna plastika i boce se mogu reciklirati, a od neki dan Sarajevo je postao prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je počeo otkupljivati stare plastične boce. Osim plastike, dosta ljudi i kompanija otkupljuje sekundarne sirovine koje mogu donijeti dosta novca. Na primjer, 1 kilogram bakra je oko 8 KM.
  • Prilikom organizovanja zabava savjetuje se kupovina metalnih ili čaša od tvrde plastike koje se ne bacaju poslije upotrebe, već ih je dovoljno samo oprati. Kao i kupovina tanjira od tvrđe plastike, a izbjegavanje onih od papira ili mekše plastike. Na ovaj način će se sačuvati i priroda i novac. Osim ovoga, predlaže se korištenje platnenih maramica koje se mogu oprati, a ne moraju bacati.
  • Umjesto kupovine papirnih ubrusa i različitih papirnih stvari za brisanje prašine, savjetuje se korištenje starih majica kao sredstava za čišćenje. One se mogu prati i koristiti nekoliko puta, dok se papirne ne mogu.
  • Svaki put prilikom korištenja električne energije stvara se polucija. Na vrlo jednostavan način se ovo može smanjiti kao i uštediti na sljedećem računu od struje koji dođe. Gašenjem svjetala kao i isključivanjem aparata koji se ne koriste, može se uštediti novac. Osim ovoga, mogu se i promijeniti sijalice i staviti one koje štede struju, kao i kupovina aparata koji su ekonomični.
  • Korišćenjem koverti koje su već stigle od različitih računa i pošte koja je nepotrebna je odličan način da se sačuva novac, kao i da se smanji sječa drveća. Korištenje ovih koverti će pomoći malo budžetu, ali puno okolišu.

Osim ovih savjeta, predlaže se i kupovina u radnjama korištene odjeće. Djeca se ionako vrlo često isprljaju, a njima i nije toliko bitno da li nose majice koje je mama platila 50 KM ili 5 KM.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari