Novac.ba | Homepage
Jednostavno pratite otplatu svih obveznica u RS

Jednostavno pratite otplatu svih obveznica u RS

0 Comments 🕔05.Jan 2014

BANJALUKA, Investitorima u obveznice i trezorske zapise na raspolaganju je nova usluga Centralnog registra hartija od vrijednosti Banjaluka (CRHOV) koja im omogućava da na najjednostavniji način prate kada treba biti uplaćena glavnica i kamata za kupljene obveznice ili zapise.

Pravnim, a posebno fizičkim licima koji su investirali na Banjalučkoj berzi komplikovano je da sami prate plan otplate, jer na tržištu hartija od vrijednosti Republike Srpske trenutno postoji oko 70 dužničkih hartija od vrijednosti (obveznica i trezorskih zapisa).

„U kontaktu sa vlasnicima obveznica uočeno je da u većini slučajeva nisu upućeni kada i koliko glavnice i kamate trebaju dobiti. Iz tog razloga smo im ponudili novu uslugu, a to je izrada plana otplate za svaku obveznicu, koji sadrži pregled datuma dospijeća kupona sa iznosima glavnice i kamate za isplatu. Vlasnici obveznica, pomoću plana otplate, mogu da prate kada i koje iznose glavnice i kamate trebaju dobiti“, objašnjavaju za poslovni portalCAPITAL u CRHOV.

Emitentima dužničkih hartija od vrijednosti Centralni registar hartija od vrijednosti a.d. Banja Luka pruža dvije vrste usluga: Obračun glavnice i kamate, te vođenje evidencije o izvršenim/neizvršenim isplatama.

Uslugu obračuna glavnice i kamate Centralni registar pruža za obveznice emitovane od strane Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH i opština: Laktaši, Šamac, Gradiška, Bijeljina, Istočni Stari Grad, Brod, Kotor Varoš, Lopare, Srbac, Kneževo, Zvornik, Petrovo i Šipovo.

CRHOV za Ministarstvo finansija RS pored obračuna glavnice i kamate, vodi i evidenciju o izvršenim/neizvršenim isplatama. U okviru ove usluge, Centralni registar radi na utvrđivanju razloga povrata novčanih sredstava i korekciji podataka o vlasnicima kojima isplata nije izvršena po dospijeću kupona.

Za vlasnike kojima su stvoreni uslovi za isplatu, periodično se dostavljaju podaci Ministarstvu finansija i bankama radi naknadnih isplata.

„U 2013. godini, naknadnim isplatama izvršene su dospjele obaveze za oko 400 vlasnika obveznica Republike Srpske, ukupne vrijednosti preko 200 hiljada KM. S obzirom da se na osnovu izvještaja Centralnog registra vrši obračun i isplata pripadajućeg dijela glavnice i kamate, vlasnici obveznica dužni su sve promjene identifikacionih podataka kao i podatka o broju računa za isplatu  prijaviti Centralnom registru, kako bi blagovremeno primili pripadajuće iznose. Svi oni koji nisu primili dospjela potraživanja u rokovima, trebaju u CRHOV provjeriti razloge zbog kojih isplate nisu izvršene“, ističu u CRHOV.

Sve informacije u vezi sa izdavanjem plana otplate kao i o isplatama, vlasnici obveznica mogu dobiti u CRHOV ili na telefone: 051/348-710 i 051/348-715.

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari