Novac.ba | Homepage
Jesu li japanske banke spremne kreditirati državu uz negativnu kamatu?

Jesu li japanske banke spremne kreditirati državu uz negativnu kamatu?

0 Comments 🕔08.Jun 2016

TOKIO – Japansko ministarstvo financija nastoji kod najvećih tamošnjih banaka istražiti jesu li zainteresirane za eventualno kreditiranje vlade uz negativne kamatne stope, doznaje se iz izvora izravno upućenih u ta pitanja.
Vlada je bankama poslala upit postoji li mogućnost da podastru ponude sredstava uz negativnu  kamatnu stopu na aukcijama ministarstva financija u sklopu programa kratkoročnih pozajmica za posebne namjene, kazali su izvori koji su željeli ostati neimenovani.Povrh izdavanja obveznica, japansko ministarstvo financija svake godine namakne na 1.000 milijarde jena putem izravnog zaduživanja kod banaka za potrebe kratkoročnog financiranja za posebne račune u sklopu subvencioniranih programa, poput  potrošnje lokalnih vlasti, energetskih projekata i onih vezanih za šume u državnom vlasništvu. Banke, brokerske kuće i osiguravateljske tvrtke sudjeluju na tim aukcijama.

Dužnosnik u ministarstvu financija, koji nije želio biti imenovan, kazao je da ministarstvo provodi anketu među bankama o uvjetima kreditiranja na tim aukcijama, no nije želio dodatno komentirati.

Od ovogodišnjeg siječnja, kada je japanska središnja  banka Bank of Japan (BOJ) uvela negativne kamatne stope, tamošnji sektor komercijalnih banaka opire se davanju zajmova privatnom sektoru uz negativne kamatne stope, premda je BOJ nametnuo bankama negativne kamatne stope na depozite koje polažu kod središnje banke kako bi ih odvratio od takve prakse.

“Od klijenata tražimo da pristanu da donja granica bude nulta kamatna stopa, pa onda ne možemo vladi  novac posuđivati uz negativnu kamatnu stopu”, kazao je dužnosnik u jednoj od vodeće tri tamošnje banke koji je želio ostati neimenovan.

Vlada je odlučila obratiti se tamošnjim zajmodavcima nakon što je agresivna monetarna politika BOJ-a spustila prinose ispod nula posto na većinu japanskih državnih obveznica kojima se trguje na tamošnjem tržištu.

Neovisno tijelo stručnjaka za financijsko pravo u Japanu mišljenja je da zajmodavci ne snose obvezu plaćanja kamate zajmoprimcima osim ako to nije specificirano u ugovoru.

Državna tvrtka za osiguranje depozita prošlog je mjeseca putem aukcije namaknula 96 milijardi jena uz kamatnu stopu od nula posto, podsjeća agencija AFP.

Izvor: seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari