Novac.ba | Homepage
Kako da uštedite novac bez puno muke

Kako da uštedite novac bez puno muke

0 Comments 🕔14.Oct 2013

Da li želite da uštedite novac? Da li znate kako da to uradite? Ako znate, to je sjajno, ali da biste to zaiste uspjeli morate znati da odgovorite na ova 4 pitanja:

  • Da li ste pokušali nove prilike za štednju novca?
  • Zbog čega želite da štedite novac?
  • Za koga štedite?
  • Da li svoje odluke donosite racionalno?

Postoje razni načini i savjeti za štednju, ali ni jedan od njih neće uroditi plodom ukoliko ne znate ZAŠTO želite da štedite i ZA KOGA štedite svoj novac. Evo kako da uštedite novac bez puno muke. 

  • Otvorite oči za nove prilike za štednju. Probajte da stvorite novi ugao gledanja na štednju. Odluke o tome na čemu ćemo štediti donosimo na osnovu svojih prihoda, troškova hrane i stanovanja, i na osnovu stila života. Kad sve ovo uzmemo u obzir, stvorimo plan štednje. Neke od tih planova i ostvarimo, ali na kraju opet nismo uspjeli da uštedimo onoliko koliko smo planirali. Ponekad nije dobro striktno se držati plana koji smo zamislili u glavi. Na taj način možemo propustiti neke prilike za štednju o kojima nismo razmišljali. Na neke stvari, koje nam nisu na listi za štednju, potrošimo više nego što smo uštedili na onima koje jesu. Na primjer, odlučimo se da novu odjeću kupimo na rasprodaji, ali onda ne možemo da odolimo novom mobilnom telefonu. Ili odlučimo da što manje jedemo u restoranima, a više u kući, a onda ne možemo a da ne popijemo omiljeno vino u kafiću. Sve to zato što nam mobilni telefon i vino nisu bili na listi stvari na kojima štedimo.
  • Razlog zbog koga štedimo mora da nam bude jasan. Tačno definisan cilj je uvek jači od nedefinisanog. Ako je naše ”zašto” dovoljno jako, onda nećemo imati problema sa ”kako”. ”Zašto” je pod našom kontrolom, ”kako” uvijek zavisi od nečega ili nekoga. ”Zašto” je konstanta, stabilno je, a ”kako” uvijek moze da se mijenja.
  • Uvek je lakše štediti novac kada znamo da ga štedimo za svoje voljene. Možemo se odreći svojih želja zarad svoje dece, supružnika, roditelja ili prijatelja. Pri tome ne smijemo zaboraviti da mi sami u nekoj budućnosti nismo stranac sebi u sadašnjosti, već samo stariji i iskusniji isti mi. Zar ne volimo sami sebe? Zar štednja za onog budućeg ”ja” nije dobra ideja?
  • U životu često donosimo nesvjesne odluke. Samo saznanje da odluke mogu zavisiti od podsvijesti može da nas natjera da preispitamo svoje izbore pri štednji novca. Recimo da smo uvijek imali dovoljno novca. Naša podsvijest se neće tako lako promijeniti ukoliko se promijeni naša ekonomska situacija. Ako ne počnemo svjesno i racionalno da donosimo odluke, naša podsvijest će nastaviti po starom, bez razmišljanja o tome da sada treba da štedimo.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari