Novac.ba | Homepage
Kako uštediti novac svakog mjeseca

Kako uštediti novac svakog mjeseca

0 Comments 🕔21.Oct 2013

Mnogi se pitaju: kako da uštedim svakog mjeseca kad zarađujem tako malo? Nije bitno koliko zarađujete. I dalje možete uštediti svakog mjeseca prateći nekoliko jednostavnih koraka, i tako otići na zasluženi odmor ili uljepšati svoj dom. Sve što vam treba da biste počeli da štedite je snaga volje.

Svakodnevna štednja ne mora da bude nešto strašno. Sve je u promjeni stava i, ako uspijemo da promjenimo svoje potrošačke navike, već na kraju mjeseca ćemo vidjeti promene na bolje na svom bankovnom računu. Evo nekoliko korisnih savjeta kako uštediti novac svakog mjeseca bez radikalnih restrikcija:

  • Da li svakodnevno moramo da pijemo skupu kafu u omiljenom kafiću? Kafa je nazamenljiva većini nas i ne možemo da zamislimo početak dana bez nje. Kasnije je pijemo i na poslu, pa čak i u šetnji. Mnogi od nas vole i da je popiju u kafiću. Možete pomisliti: to je malo para, neću zbog toga osiromašiti. Da li je baš tako? Pomnožimo tu cifru sa 30 dana u mjesecu, pa ćemo vidjeti da to i nije mala suma novca. Da bismo smanjili ove troškove možemo investirati u termos-bocu koju ćemo napuniti kod kuće i onda cijeli dan, i na poslu, i u šetnji, moći da pijemo jeftiniju kafu.
  • Kako uštediti na namirnicama? Kupujmo na pijaci. Na pijacama je hrana jeftinija, a i zdravija. Ako već kupujemo u supermarketu, trebalo bi da ponesemo gotovinu, i to samo svotu koju želimo da potrošimo. Ako plaćamo karticom lako možemo da pređemo zamišljeni limit. Držimo se liste za kupovinu i nemojmo kupovati sve što nam se učini interesantnim.
  • Vožnja je veliki trošak. Ona je većini nas neophodna kao disanje. Vozimo na posao, vozimo u nabavku, vozimo u školu, kod zubara, u bioskop… Vozimo i vozimo… Da li nam je to zaista neophodno ili smo jednostavno lijeni? Vožnju možemo smanjiti na 50 % ako to stvarno želimo. Možemo uložiti novac u kupovinu bicikla. To bi se vrlo brzo isplatilo ako uzmemo u obzir koliko bismo uštedili na gorivu. Pored toga što je jeftinija, vožnja biciklom je i zdrava.
  • Jedimo kod kuće. Budući da živimo u veoma ”brzom” svijetu, navikli smo da jedemo ”brzu hranu” jer često nemamo vremena da sami sebi napravimo obrok. Činjenica je da je to jednostavnije, ali uopšte nije dobro po naš novčanik. Izračunajmo koliko novca mjesečno potrošimo na ”brzu hranu”, pa ćemo shvatiti da i nije toliko teško izdvojiti neko vrijeme da sebi svakodnevno spremamo hranu u kući, a možemo je ponijeti i na posao.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari