Novac.ba | Homepage
Kako olakšati štednju novca

Kako olakšati štednju novca

0 Comments 🕔20.Nov 2013

Ušteda novca je najveći izazov za pojedinca. Bilo da je to za neki važan događaj, veću investiciju ili da se nađe pri ruci kada dođe penzija. Međutim, trenutna ekonomska situacija otežava uštedu. Ova situacija tjera pojedinca da se fokusira na skraćenje dnevnih troškova kako bi uštedio novac koji mu treba. Potrebno je biti svjestan o stvarima koje se kupuju i potrebno je odrediti prioritete troškova koji su se dužni platiti.

Kako olakšati štednju novca saznajte iz narednih nekoliko savjeta. Prvo što je potrebno uraditi je otplatiti svoje dugove. Predlaže se računanje mjesečnih primanja i izdataka zajedno sa dugom. Nema boljeg načina oslobađanja od dugova od ovog. Bolje je plaćati u ratama koliko je moguće, nego uopšte ne plaćati.

  • Kako bi se priuštile određene stvari savjetuje se štednja. Pažljivim planiranjem osoba će moći živjeti ugodnim životom i mjesečno odvajati određeni iznos novca kojim će štediti za određenu stvar.
  • Prosječna osoba koja plaća gotovinom, sačuva oko 16 procenata više novca od osobe koja koristi kreditne kartice. To je zato što osoba uglavnom manje troši kada ima novac u rukama. Sa kreditnom karticom u rukama lakše je kupiti više stvari koje, realno, ni ne trebaju. Savjetuje se da se isključivo novac nosi sa sobom, a da se na kartice postavi limit do kojeg se može trošiti.
  • Ukoliko se štedi novac u banci, predlaže se pronalazak banke koja neće uzimati proviziju na svako dizanje sopstvenog novca.
  • Savjetuje se pregled troškova na sedmičnom ili mjesečnom nivou. Prilikom kupovine predlaže se pisanje liste stvari koje su zaista neophodne. Na primjer, umjesto kupovine skupocjenih stvari predlaže se kupovina stvari koje su na sniženjima, akcijama i sličnim promocijama. Pojedinac će se šokirati kada vidi koliko može sačuvati na ovaj način.

Jednostavne navike kao što je gašenje svjetla ili odlazak na posao biciklom ili javnim prevozom, mogu uštediti novac. Samo je potrebno odlučiti se na taj korak i ispuniti svoj zadani cilj.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari