Novac.ba | Homepage
Kako sačuvati novac u teškim vremenima

Kako sačuvati novac u teškim vremenima

0 Comments 🕔11.Nov 2013

Sačuvati novac je lakše reći nego stvarno uraditi, a pogotovo za osobu koja jedva sklapa kraj sa krajem. Evo nekoliko, manje bolnih, načina kako sačuvati novac i dalje živjeti ugodnim životom i omogućiti sebi bar nekakav luksuz.

Kada pojedinac dobije platu, on u glavi već kalkuliše koliko će da mu ostane kada plati račune, kupi hranu i gorivo za automobil. Ipak, poslije svih ovih troškova savjetuje se da se sačuva određena suma novca koja će biti namijenjena samo za hitne slučajeve. Frustracija i stres se javljaju kada se nešto desi, a osoba nema novca da plati hitne potrebe.

Mnogi se pitaju, bez obzira na povećanje plate, kako im uvijek zafali novca pred kraj mjeseca. Ukoliko se ovo često dešava potrebno je prekontrolisati svoje troškove i vidjeti gdje se najviše novca troši. U toku ovog procesa, bitno je uzeti u obzir svaki fening koji se potrošio iz razloga kako bi osoba vidjela gdje se novac sve troši.

Ukoliko ne možemo upratiti svoju potrošnju, savjetuje se zapisivanje svakog troška. Rijetko ko da može voditi svoje račune bez zapisivanja, a i na ovaj način će imati bolji uvid u svoje finansije.

Jednom kada se otkriju potrošačke navike, potrebno ih je srezati koliko god da je to moguće. Evo nekoliko stvari na kojima se može uštediti, a bez kojih se može:

  • Novine
  • Cigarete
  • Bioskop
  • Kupovina hrane na pauzi
  • Bespotrebno korišćenje automobila
  • Konzumiranje hrane u restoranima
  • Odlazak kod frizera

Za sve one kojima nekoliko drastičnih načina kako sačuvati novac u teškim vremenima nije dovoljno, mogu i da prestanu koristiti svoju karticu, a da se manji troškovi plaćaju gotovinom. Ukoliko se na karticu ne uplati dovoljan iznos, mnoge banke uzimaju kamatu koja nije mala, pa se predlaže da se koristi samo kartica od banke koja ima najnižu kamatnu stopu.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari