Novac.ba | Homepage
Kako smanjiti upotrebu električne energije i sačuvati novac

Kako smanjiti upotrebu električne energije i sačuvati novac

0 Comments 🕔03.Dec 2013

Kako smanjiti upotrebu električne energije i sačuvati novac

Električna energija je nešto što svako domaćinstvo svakodnevno koristi. Iako danas ima dosta aparata koji povlače struju, postoje i oni koji su kreirani da je štede. Oni možda jesu skuplji ali se svakako sa vremenom isplate. Ipak, evo kako smanjiti upotrebu električne energije i sačuvati novac na nekoliko jednostavnih načina.

– Termostat na radijatoru ili na grijalici bi bilo idealno smanjiti za koji stepen. Iako će se smanjiti, toplina u prostoriji neće opasti, tačnije promjena temperature se neće ni osjetiti. Ovo je odličan način na koji se može uštediti električna energija, a sa njom i novac.

– Nikada ne treba dozvoliti da topla voda iz česme curi nepotrebno, jer svakim put kada curi, bojler se sam pali i povlači više struje kako bi se dio vode opet zagrijao.

– Pranje suđa je uvijek lakše uz toplu vodu, međutim savjetuje se da se naspe činija tople vode u kojoj će se prati, a da se u hladnoj vodi ispira posuđe. Ako se pere i ispira sa toplom vodom troši se više električne energije, a i vode.

– Poželjno bi bilo kada bi se bojler gasio svaki put kada je kuća prazna na duže vrijeme.

– Ukoliko topla voda nije ni potrebna, savjetuje se da se bojler uključi samo onda kada je to potrebno. Bojler se, takođe, može upaliti uveče kada je struja dosta jeftinija.

U svijetu kuhanja postoji nekoliko načina na koje se može uštediti električna energija, evo i koji su to:

– Pretis lonci troše manje električne energije od otvorenih šerpi i lonaca.

– Kuhanje na blagoj vatri može da uštedi mnogo električne energije iako traje po nekoliko sati, dok dvije tave na maksimalnoj jačini mogu povući dosta električne energije.

– U toku kuhanja savjetuje se da se koriste isključivo šerpe i lonci koji odgovaraju veličini kola na šporetu. Takođe i šerpe koje imaju deblje dno zahtijevaju više toplote.

– Potrebno je provjeriti da li se vrata frižidera i zamrzivača dobro zatvaraju jer led koji se dodatno napravi zahtijeva više električne energije.

Uz pomoć ovih savjeta i nekih sitnih promjena, osoba će sigurno uspjeti da smanji račun za električnu energiju i da sačuva novac.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari