Novac.ba | Homepage
Kako uštediti na hrani bez velikih restrikcija

Kako uštediti na hrani bez velikih restrikcija

0 Comments 🕔12.Oct 2013

Većina nas bi odmah pomislila da je hrana nešto na čemu ne treba štediti i na čemu se ne može uštediti. To, zapravo, i nije tako. Postoji nekoliko strategija koje nam mogu pomoći da uštedimo na hrani. Budžet za hranu je nešto na čemu većina porodica može smanjiti svoje troškove. Pažljiva kupovina, kombinovana sa nekoliko dostižnih savjeta, može vam se isplatiti kada stignete na kasu, ostavljajući više novca u vašem novčaniku. Evo kako uštediti na hrani bez velikih restrikcija jelovnika:

  • Plaćajte namirnice gotovinom. Potrošićete više ako plaćate karticom. Nju ostavite kod kuće, a ponesite gotovine samo toliko koliko ste isplanirali da potrošite. To će vas natjerati da kupujete oprezno i spriječiti neplanirani trošak. Ako vam je potrebno, ponesite kalkulator sa sobom i sabirajte sve što ubacite u korpu, da biste uvijek znali koliko ste blizu limita.
  • Nikad ne idite u kupovinu gladni ili umorni. Kupićete više hrane ako kupujete gladni, umorni ili uznemireni. Prazan stomak će vas natjerati da potrošite više novca. Sve u prodavnici će vam izgledati lijepo i stomak će ”nadglasati” mozak u donošenju odluka. Isto tako, ako ste premoreni, nećete biti u stanju da donosite najrazumnije odluke. Hranu kupujte samo kad ste odmorni i siti, da bi vam trošak bio sveden na neophodnu mjeru.
  • Ne idite često u kupovinu hrane. Što češće idete u kupovinu, više novca ćete tamo potrošiti. Produžetak vremena između dvije kupovine će vas prisiliti da se snađete sa onim što imate u kući. Štedi vam i gorivo koje trošite do prodavnice i na putu do kuće. To nam čuva i novac koji uvijek nekako potrošimo na stvari koje nam baš i nisu neophodne svaki put kada uđemo u prodavnicu. Krenemo po hljeb i mleko, pa se onda sjetimo još hiljadu stvari koje smo zaboravili da nam ”baš trebaju”.
  • Hljeb i proizvode od tijesta uvijek kupujte u pekari. Ti proizvodi su u pekari uvijek jeftiniji nego u prodavnici, a i svježiji su i imamo veći izbor. Ako neko ima vremena i znanja, najbolje bi bilo praviti domaći hljeb u svojoj rerni.
  • Kupujte sami. Što više ljudi je sa vama, više ćete potrošiti. Ako povedete djecu sa sobom u kupovinu, to će uvijek rezultirati većom količinom potrošenog novca. Jednostavno se ne možemo koncentrisati da nađemo najbolju cijenu dok nas djeca vuku za rukav. Pored toga, djeca konstantno traže da im kupimo sve što njima izgleda lijepo i šareno. Često jednostavno nemamo srca da im kažemo kad je dosta, tako da je najisplativije u nabavku hrane ići sam.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari