Novac.ba | Homepage
Kako uštediti novac zimi

Kako uštediti novac zimi

0 Comments 🕔01.Dec 2013

Zima je period kada je potrebno izdvojiti više novca na neke osnovne stvari. Potrebno je obezbijediti topao dom kako bi svi članovi porodice bili sretni, zadovoljni i na toplom. Evo nekoliko savjeta kako to uraditi i izbjeći primjetan nedostatak novca.

Oni koji imaju kamine ili obične šporete savjetuje im se da ih koriste. Kada nisu u upotrebi potrebno je zatvoriti dimnjak. Za najbolju uštedu potrebno je utvrditi da li se više isplati grijanje na drva ili propan. Grijanje na drva u nekim slučajevima može biti dosta jeftinije, ali je i teže. Ukoliko bi se moglo sjeći vlastito drvo to bi bilo odlično, ali rijetki su oni koji mogu to.

Sunčana energija je veoma dragocjena jer i ona može povisiti temperaturu u kući. Zbog toga se savjetuje da se zavjese, zastori i roletne sklone sa prozora jer se na taj način može uštediti do 2% na cijenu grijanja. Ipak i o ovome treba razmisliti jer ukoliko stolarija nije dobra onda je bolje imati to sve navučeno na prozorima kako toplota ne bi odlazila.

Prije početka sezone grijanja idealno bi bilo očistiti svoj šporet, kamin, dimnjak i slične stvari preko kojih se može grijati. Savjetuje se da čišćenje tih stvari obavi profesionalac koji ima odgovarajuću opremu i koji zna šta radi. Kada su sva sredstva preko kojih se grije dovoljno čista trošiće se manje sredstava za grijanje.

U zavisnosti od boravka članova porodice u drugim dijelovima domaćinsta potrebno je prekinuti dovod toplote u sobama koje se ne koriste. Na ovaj način će se uštediti na grijanju, a kada zaista bude bilo potrebno uvijek se može pustiti grijanje i u tim sobama.

Danas je veliki trend koristiti programabilne termostate. Ova stvarčica će uštediti velike količine novca, a temperaturu je dovoljno smanjiti za samo nekoliko stepeni. To smanjenje niko neće primjetiti jer će u domaćinstvu i dalje biti toplo i prijatno, ali će se primjetiti niža cifra na računu koji dođe.

Bojler može da košta i do 25% komunalnog računa. Savjetuje se da se odjeća pere u hladnoj vodi jer to smanjuje troškove za 75%. Osim ovoga, idealno bi bilo kada bi se omotao izolacioni pokrivač oko bojlera.

Ukoliko je bojler stariji od 10 godina, ne bi bilo loše razmisliti o njegovoj zamjeni. Nedavni faktori energije su porasli i efikasniji grijači su dostupni sa nižim operativnim troškovima.

Grijanje i te kako može uticati na budžet. Potrošači troše 6 do 12% svojih prihoda na komunalije. Upražnjavanjem gore navedenih strategija može se smanjiti potrošnja, a novac iskoristiti u nekim drugim oblastima.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari