Novac.ba | Homepage
Kako živjeti život na štedljiv način

Kako živjeti život na štedljiv način

0 Comments 🕔19.Oct 2013

Da li želite da budete štedljiva osoba? U životu smo često primorani da ”rastežemo” novce od plate do plate kada želimo da kupimo neku veću stvar. Zbog toga je potrebno da naučimo da troškove svedemo na najosnovniji minimum, stavimo potrebe ispred želja, da ”izguramo” sa onim što imamo i kupimo mnogo za malo para.

Ljudsko društvo je postalo preokupirano stvarima – nabavljanjem stvari, nagomilavanjem stvari, koje nam određuju status. Nikome od nas sve te stvari nisu zaista neophodne. Nevjerovatno je koje količine novca ljudi bacaju na stvari koje im nisu potrebne i koje nikada neće koristiti samo zato što su na rasprodaji, ili izgledaju lijepo ili jednostavno pomisle da će im nekada, za nešto zatrebati. Da bismo naučili kako živjeti život na štedljiv način, treba da naučimo male trikove kako da živimo skromno.

Određenu svotu novca možemo uštediti na komunalnim uslugama. Jednostavne stvari kao što su isključivanje svjetla kad nismo u prostoriji, uključivanje mašine za veš ili posuđe samo kad su pune, i isključivanje električnih uređaja kad nisu u upotrebi, vam mogu drastično smanjiti račune za struju i vodu. Na taj način ne samo da štedimo, već i čuvamo okolinu. Ako možete sebi da priuštite da stare aparate zamijenite novim, energetski štedljivim uređajima, vidjećete da je to dobra investicija. Takođe, račun za vodu možemo smanjiti time što ćemo provjeravati da nam slavine ne kaplju ili cure. Umjesto kupanja u kadi, možemo se tuširati i pri tom se truditi da to traje što je kraće moguće.

Možemo uštediti i na računu za telefon. Prvenstveno treba izabrati dobru kompaniju sa najpovoljnijim uslovima. Telefonske razgovore možemo svesti na minimum tako što nećemo ćaskati o nebitnim stvarima o kojima sa sagovornikom možemo pričati kada se vidimo. Telefonom treba prenijeti samo važne i hitne informacije. Ako imamo dobru ponudu za paket mobilnog telefona, da li nam je i dalje neophodan fiksni? Danas postoje kompanije koje objedinjuju usluge kablovske televizije, interneta i telefona. To je isto jedna od opcija gdje možemo uštediti određenu svotu novca.

Troškovi prevoza, takođe, nisu mala stavka, ali ih možemo umanjiti. Na posao i nazad do kuće moramo putovati, moramo ići u nabavku hrane, ali se i tu može uštediti. Recimo, u nabavku ne moramo ići svaki dan. To možemo raditi jednom nedjeljno, ili jednom u dvije nedjelje. Da li možemo da pješačimo, vozimo bicikl, koristimo javni prevoz? Na ovaj način, takođe, ne samo da štedimo novac, već i čuvamo okolinu, a i mnogo je zdravije.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari