Novac.ba | Homepage
Kina troši na infastrukturu više nego SAD i Evropa zajedno

Kina troši na infastrukturu više nego SAD i Evropa zajedno

0 Comments 🕔16.Jun 2016

Kina posmatra svet iz malo šire perspektive, a osim toga što najviše na svetu ulaže u svoju infastrukturu, ona ulaže i u infrastrukturu drugih zemalja sa kojima ostvaruje dugoročne interese.

Zapadne zemlje danas ulažu manje novca u puteve i mostove nego pre finansijske krize.

Uprkos velikoj potrebi za boljom infrastrukturom, investicije u ovaj sektor pale su u 10 glavnih ekonomija od početka globalne finansijske krize, kaže studija McKinsey Global instituta (MGI). U međuvremenu, Kina se i dalje bavi putevima, mostovima, kanalizacionom infrastrukturom i svim ostalim što pokreće zemlju.

“Kina godišnje troši više na ekonomsku infrastrukturu od Severne Amerike i Zapadne Evrope zajedno”, navodi se u izveštaju MGI instituta, čak 8,6 % svog BDP-a.

Pravo vreme za ulaganje u infrastrukturu

Foto: getty

Ekonomisti širom sveta govore da je sada pravo vreme za ulaganje u infrastrukturu jer su kamatne stope na istorijski niskom nivou.

MGI izveštaj navodi deset zemalja u kojima je ulaganje u infastrukturu palo u periodu od 2008 do 2013, a to su SAD, Velika Britanija, Italija, Australija, Južna Koreja, Brazil, Indija, Rusija, Meksiko i Saudijska Arabija. Ova studija inače računa Evropsku uniju kao jedan entitet.

Sa druge strane, rast ulaganja u infastrukturu u odnosu na BDP zabeležen je u Japanu, Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, Turskoj, Južnoj Africi i Kini.

Na grafiku iz izveštaja McKinsey Global instituta, može se videti visina kineskog ulaganja, koja je najviša od svih. Obojeni delovi označavaju različite vrste infrastrukturnih ulaganja, dok širina označava veličinu ekonomije. Američka linija je široka i kratka jer predstavlja veliku ekonomiju sa niskim trošenjem u ovu svrhu.

Foto: bloomberg.com

McKinsey think-tank smatra da bi države trebale da ohrabruju privatne investicije u infrastrukturu, povećanjem regulatorne sigurnosti i davanju mogućnosti da “naplata daje prihvatljiv povraćaj, sa uračunatim rizikom”.

Izvor: Gdeinvestirati.com

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari