Novac.ba | Homepage
Kina zabrinuta zbog obustavljanja privatizacije luke Pirej

Kina zabrinuta zbog obustavljanja privatizacije luke Pirej

0 Comments 🕔29.Jan 2015

Ministarstvo trgovine Kine je danas saopštilo da je “veoma zabrinuto” zbog obustavljanja privatizacije Luke Pirej, što je odlučila nova vlada Grčke.

Ministarstvo podsjeća da se kineska grupacija KOSKO dogovorila s prethodnom vladom u Atini da otkupi većinski dio lučkog preduzeća.
“Iz štampe smo saznali da je nova vlada Grčke 28. januara najavila da obustavlja privatizaciju Luke Pirej. To nas veoma zabrinjava”, rekao je Šen Danang, portparol Ministarstva trgovine Kine.
“Namjeravamo da pozovemo grčku vladu da zaštiti zakonska prava i interese kineskih kompanija u Grčkoj, uključujući KOSKO”, dodao je Šen.

Nova grčka vlada saopštila je u srijedu da namjerava da “zaustavi” nekoliko procesa privatizacije, uključujući i Luke Pirej. Ta luka, najveća u Grčkoj, centralni je dio plana privatizacije koju zahtijevaju povjerioci Grčke.

“Zaustavićemo privatizaciju luka Pirej i Solun”, piše u programu stranke Siriza koja je pobijedila na izborima, potvrdio je u srijedu za AFP zamjenik ministra trgovačke mornarice Teodoros Dricas poslije prvog zasjedanja kabineta Alekisa Ciprasa.

Kineska grupacija KOSKO je već kupila dva teminala Luke Pirej i pripremila se za kupovinu 67 kapitala grčke države u preduzeću koje upravlja tom lukom. Proces privatizacije je pokrenula prethodna koaliciona vlada konzervativaca i socijalista, premijera Andonisa Samarasa.

U Pekingu, kinesko Ministarstvo inostranih poslova je u srijedu reagovalo umjereno.

“Grupacija KOSKO je 2008. godine dobila koncesiju za razvoj dva glavna kontejnerska terminala u luci Pirej. Taj projekat je primjer obostrano uspješne saradnje dvije zemlje i vjerujemo da će dvije vlade biti voljne da nastave saradnju u raznim sektorima jer je to na korist oba naroda”, rekla je Hua Chunjing, predstavnica kineskog Ministarstva inostranih poslova za štampu.
Preuzeto sa: b92.net

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari