Novac.ba | Homepage
Kineska vlada za spas berzi dala 236 milijardi dolara

Kineska vlada za spas berzi dala 236 milijardi dolara

0 Comments 🕔08.Sep 2015

Kineska vlada je u spas berzi od početka krize prije tri mjeseca uložila 1,5 biliona juana (236 milijardi dolara), saopštila je danas banka „Goldman Saks“.

„Kineski nacionalni tim“ je samo u avgustu podržao berze sa 600 milijardi juana, što je ekvivalent 9,2 odsto vrijednosti ukupnih akcija kojima se trguje na berzama u Kini, navode stratezi „Goldman Saksa“, a prenosi agencija „Blumberg“.

Investitori brinu šta će se desiti kada vlada obustavi podršku berzama. Šangajski kompozitni indeks je od juna oslabio 41 odsto, a taj pad „zbrisao“ je pet biliona dolara sa berzi u Kini, budući da su se investitori masovno povlačili zbog strahovanja od slabljenja druge po veličini svjetske privrede.

Od početka godine do sredine juna, akcije na kineskim berzama su registrovale skok vrijednosti od preko 150 odsto, da bi od sredine juna do sada oslabile oko 40 odsto. Ni intervencije zvaničnog Pekinga vrijedne više milijardi dolara nisu zaustavile pad vrijednosti akcija, pa su zvaničnici centralne banke Kine i tržišni regulatori proteklog vikenda priznali da postoje „mjehuri“ na berzama.

„Mjehuri su nastavili da se stvaraju do sredine juna. Korekcije na berzi su se sada približile kraju“, izjavio je guverner centralne banke Kine Džu Sjaočuan na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka iz Grupe 20 (G20) u Ankari.

Kineska komisija za hartije od vrijednosti (CSRC) saopštila je da će državna Korporacija za finansiranje (CSF), koja je zadužena da u ime vlade kupuje državne obveznice, imati dugoročnu ulogu u podršci berzi, ali neki investitori su skeptični da će to biti dovoljno da podrži tržište.

Kineske vlasti su pružile snažnu podršku berzama u zemlji, nakon što je ključni šangajski indeks potonuo više od 30 odsto u periodu od tri nedjelje sredinom juna.
Preuzeto sa: capital.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari