Novac.ba | Homepage
Kineske devizne rezerve znatno smanjene u oktobru

Kineske devizne rezerve znatno smanjene u oktobru

0 Comments 🕔09.Nov 2016
PEKING – Kineske devizne rezerve smanjile su se u listopadu za gotovo 46 milijardi dolara, izvijestila je u utorak središnja banka, čiji podaci otkrivaju sve teže posljedice odljeva kapitala iz drugog po veličini gospodarstva svijeta.
Devizne rezerve kliznule su u listopadu na 3.120 milijardi dolara, smanjivši se četvrti mjesec zaredom, pokazuju podaci središnje banke. Njihov je pad u prošlom mjesecu bio više nego dvostruko snažniji nego u rujnu i najveći od siječnja kada su smanjene za 99,5 milijardi dolara.Analitičari objašnjavaju njihov pad u listopadu jačim dolarom i kontinuiranim odljevom kapitala zbog slabljenja juana.

Kineska je valuta proteklih tjedana u više navrata kliznula na najniže razine prema dolaru u šest godina pod utjecajem pojačanih očekivanja da će američka središnja banka do kraja godine podići ključne kamatne stope, koja podupiru tečaj zelene novčanice.

“Juan je slabio tokom cijelog listopada, približivši se razini od 6,8 dolara, što je možda potaknulo kinesku središnju banku da proda dio rezervi kako bi stabilizirala tržište”, nagađa za Bloomberg Gao Qi iz singapurskog odjela Scotiabanka.

“Kapital će se i dalje povlačiti (iz Kine), pitanje je samo koliko brzo, a to ovisi o kretanju dolara”. dodaje Gao.

U listopadu je središnja banka devalvirala juan za 1,29 posto prema dolaru a kineska je valuta početkom studenog dodatno oslabila.

Nakon objave podatka o kineskim rezervama u ponedjeljak navečer Julian Evans-Pritchard iz Capital Economicsa kazao je u bilješci da pad “ne bi trebao zvoniti na uzbunu kao što se možda u prvi tren čini”.

“Značajnu ulogu zacijelo su odigrali prilagodba vrijednosti (rezervi) zbog prošlomjesečnog jačanja dolara i pad globalnih cijena obveznica”, napominje Evans-Pritchard.

Izvor: Seebiz.eu

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari