Novac.ba | Homepage
Kinezi počinju pregovore o investiranju novih 1,5 milijardi KM

Kinezi počinju pregovore o investiranju novih 1,5 milijardi KM

0 Comments 🕔17.May 2016

Nakon što je potvrđena informacija da su investitori iz Kine pripremili novih 1,5 milijardi maraka za ulaganje u BiH, delegacija iz ove daleke zemlje već ove sedmice doputovat će u Sarajevo na pregovore s bh. vlastima, piše „Dnevni avaz”.

Naime, nakon što je potpisan ugovor o kreditiranju gradnje bloka 7 Termoelektrane Tuzla, Kinezi su kontaktirali Državnu agenciju za unapređenje stranih investicija (FIPA), koja ih je povezala s vladama te je ugovoren termin sastanka.

Da Kinezi iduće sedmice dolaze u glavni grad BiH, potvrdio je direktor FIPA-e Gordan Milinić. No, on ipak nije mogao otkriti detalje niti moguće sektore u koje se novac želi investirati, ističući kako je izričit zahtjev investitora da sve ostane poslovna tajna dok se ne počne s pregovorima.

Delegaciju koja stigne iz Kine u glavni grad BiH primit će na razgovor i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, što nam je on i potvrdio.
– Primit ću ih sljedeće sedmice. Budući da sam bio na putu, još nisam vidio spisak delegacije, pa ne znam ko će sve doći. Dok ne završim razgovor s njima, ne mogu mnogo reći, dok ne vidim namjere i cifre – naveo je Šarović.

Kako se nezvanično saznaje, najvjerovatnije se radi o ulaganju u energetski sektor, koji je Kinezima izuzetno privlačan. Kako je Milinić ranije kazao, radi se o veoma povoljnom aranžmanu, što se moglo zaključiti iz pisma namjere koje je ranije upućeno na adresu FIPA-e.

Osim ove investicije, postoji mogućnost da će Kina finansirati i izgradnju autoputa u RS, Banja Luka – Šipovo, za što je ranije iskazan interes.

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari