Novac.ba | Homepage
Ko ima najveće plate u Hrvatskoj?

Ko ima najveće plate u Hrvatskoj?

0 Comments 🕔01.Apr 2015

Prosječna mjesečna neto plata po zaposlenom u Hrvatskoj za januar iznosila je 5.656 kuna (739 evra).

U odnosu na prethodni mjesec, taj iznos je niži, nominalno jedan odsto, a realno 0,5, pokazuju objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Na godišnjem nivou prosječna neto plata je u januaru ove godine nominalno bila veća za 1,9 odsto, a realno za 2,8 odsto, prenio je sajt Seebiz.

Najveću prosječnu neto platu za januar primili su zaposleni u vazdušnom saobraćaju, u prosjeku 10.441 kuna (1.365 evra).

Više od 9.000 kuna (1.176 evra) u prosjeku primili su zaposleni u djelatnosti marketinga i istraživanja tržišta i u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu.

Istovremeno su zaposleni u proizvodnji odjeće primili najnižu prosječnu neto platu za januar u iznosu od 3.058 kuna (399 evra).

Manje od 4.000 kuna (522 evra) iznosila je i prosječna neto plata u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u uslugama u vezi sa upravljanjem i održavanjem zgrada i u sektoru uređenja i održavanja okoline, potom u drvnoj industriji, proizvodnji tekstila, namještaja, kao i u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plata po zaposlenom u Hrvatskoj za januar iznosila je 7. 977 kuna i bila je nominalno za 1,1 odsto a realno za 0,6 odsto niža nego u decembru 2014.

U odnosu na januar prošle godine, prosječna bruto plata za prvi mjesec ove godine nominalno je pala za 0,4 odsto, dok je realno viša za 0,5 odsto.
Preuzeto sa: b92.net

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari