Novac.ba | Homepage
Koji su to efekti recesije

Koji su to efekti recesije

0 Comments 🕔15.Nov 2013

Recesija nastaje kada država bilježi negativan BDP (bruto društveni proizvod) u dva uzastopna kvartala. Ekonomska definicija kaže da je država u recesiji ako u dva trimestra, to jeste 6 mjeseci, bilježi pad BDP-a. U slučaju većeg pada BDP-a ili recesije koja traje više od 24 mjeseca tada se govori o depresiji. Ovaj negativni rast tokom recesije se mnogo bolje vidi na prihodima stanovnika, bilansa banaka, platnog sistema, smanjenih mogućnosti za zaposlenje, smanjene prodaje i slično.

Saznajte koji su to efekti recesije i kako oni utiču na život.

Recesija znatno utiče na karijeru. Poslodavca niko ne može kontrolisati pri njegovoj odluci da li da zaposli nekoga ili mu da otkaz. Ipak, pojedinac može učiniti sebe važnim na poslu i tako sebi osigurati poziciju ili čak budući posao.

Stres zbog nemogućnosti pronalaska posla i sve manji prihodi mogu dovesti do problema u porodici kojoj treba nekoliko godina da se vrati u normalnu. Ponekad porodice moraju posuditi novac od porodice ili prijatelja što ponekad može dovesti i do napetih situacija.

Smanjeni prihodi smanjuju i neke životne navike, zabavu, izlaske vani i slične stvari. Mnogi u toku recesije odustaju od mnogih planova kako bi oni i porodica što bolje podnijeli recesiju.

Tokom recesije vrijednost nekretnina drastično pada, dok su neki gledali na tu nekretninu kao na sigurnost. Kako bi barem nešto novca od te nekretnine došlo, ako je u pitanju kuća ili stan, može se izdati soba i tako osigurati nešto novca svaki mjesec.

Tokom recesije mnogi roditelji ne mogu priuštiti svojoj djeci da ih šalju na fakultete kako bi stekli obrazovanje. Kako se ovo ne bi desilo, mnoge porodice ili skupljaju novac godinama, ili se dijete zaposli, ili prima stipendiju tokom školovanja.

Mnoge zemlje su danas  u velikoj recesiji i sa dugovima koje će otplaćivati njihovi praunuci. Jedna od tih zemalja je i Bosna i Hercegovina.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari