Novac.ba | Homepage
Kopači zlata optimisti: Ni Fed ne može da poremeti rast cijena

Kopači zlata optimisti: Ni Fed ne može da poremeti rast cijena

0 Comments 🕔22.Sep 2016

NJUJORK – Čak ni izgledi da će američka Uprava federalnih rezervi povećati kamatne stope nisu dovoljni da slome entuzijazam menadžera kompanija koje posluju sa zlatom, piše danas agencija “Blumberg”.

Cene “žutog metala” će dostići 1.385,63 dolara po unci do kraja godine, prema prosečnoj proceni 16 učesnika u anketi na “Denver Gold Forumu”, koji je po 27. put okupio više od 1.100 učesnika – direktora rudnika zlata, hedž fondove, bankare i analitičare.

Procena rasta cena zlata iz ove ankete viša je za 5,1 odsto od cene fjučersa na jučerašnjem zatvaranju trgovanja, navodi njujorška agencija.

Investitori su navalili na zlato u prvoj polovini godine, pošto su prinosi na preko 8.000 milijardi dolara vredne državne dužničke hartije u razvijenim zemljama pali ispod nule.

Većina učesnika u anketi smatra da će politika kamatnih stopa Feda i dalje biti pokretački faktor za cene ovog plemenitog metala, kome investitori pribegavaju kao “čuvaru vrednosti” kada su prinosi od pozajmica niski.

Druga dva velika pitanja koja okupiraju analitičare tržišta zlata su – američki izbori i stabilnost globalne ekonomije.

“Nikad do sada nisam video da toliko različitih profila ljudi i kompanija kupuje zlato”, izjavio je direktor rudnika Nju Gold i predsedavajući Svetskog saveta za zlato, Randal Olifant, u intervjuu u Kolorado Springsu.

Zlato je ove godine imalo najbolje prvo polugodište u gotovo četiri decenije, s rastom cene od 25 odsto, pošto se Fed uzdržao od daljeg podizanja kamate, i pošto su druge centralne banke povećale podsticaje za podršku rastu.

Mada su se cene u ovom kvartalu blago promenile, ovaj metal i dalje ostaje atraktivan.

Investitori su u proteklih nedelju dana “ulili” 303 miliona dolara u pasivne fondove sa podlogom u plemenitim metalima (exćange-traded funds – ETF, kojima se trguje na berzi), što je pomoglo da se vrednost imovine sa zlatnom podlogom održi na najvišem nivou u tri godine.

Cena poluge zlata za isporuku danas, porasla je u pre podnevnom trgovanju na njujorškoj berzi za 1,0 odsto, na 1.328,40 dolara.

Rob MekJuen, generalni direktor “MekJuen Majning Inc”, ocenjuje da bi zlato moglo da se popne na između 1.700 do 1.900 dolara do kraja godine, što je blizu rekordnog nivoa.

Fedovo povećanje kamata za 25 baznih poena neće promeniti izglede za plemenite metale, mišljenja je Nik Holand, generalni direktor “Gold Fildsa” sa sedištem u Johanesburgu.

“Ja sam vrlo optimističan u pogledu zlata na dugi rok. Mislim da ću u svom životu videti nove rekorde za zlato”, rekao je Holand u jednom intervjuu, dodajući da je “apsolutno spreman da garantuje svojom glavom” da će biti tako, prenosi “Blumberg”.

 

Izvor: Tanjug.rs

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari