Novac.ba | Homepage
Maksimović: Neće biti isplaćeno 62 miliona KM depozita Bobar banke

Maksimović: Neće biti isplaćeno 62 miliona KM depozita Bobar banke

0 Comments 🕔27.May 2016

BIJELJINA – Prema planu likvidacije Bobar banke neće biti isplaćeno oko 62 miliona KM depozita, rekao je u intervjuu za poslovni portal CAPITAL likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović. Maksimović, koji funkciju likvidacionog upravnika obavlja već petnaestak mjeseci, očekuje da Agencija za bankarstvo RS ove godine podnese zahtjev za pokretanje stečaja banke.

“ Nakon otvaranja postupka likvidacije, Agencija za osiguranje depozita BiH je preuzela obavezu isplate osiguranih depozita u iznosu od 86,83 miliona KM. Bobar banka ad u likvidaciji je do sada Agenciji vratila 67 miliona KM. Sredstva za isplatu preostalog iznosa osiguranih depozita su obezbijeđena, ali zbog potrebe rezervacije sredstava po podnijetim tužbama 20 miliona KM je oročeno. Pored navedenog smanjen je i iznos namjenski oročenih depozita za 5,02 miliona KM iz kojih su naplaćeni krediti osigurani depozitom, kao i iznos od 357 hiljada KM po osnovu prebijanja depozita i kredita u skladu sa odredbama Zakona o bankama RS”, rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima ukupni neosigurani preostali depoziti iznose 140,02 miliona KM, a pprema planu likvidacije planirano je namirenje 56 odsto ukupnih preostalih depozita, odnosno oko 78 miliona KM. Mksimović kaže da bi neisplaćeno ostalo 62 miliona depozita ili 26,4 odsto u odnosu na zatečeno stanje na dan otvaranja likvidacije.

“Prema planu likvidacije Bobar banke ostaće neisplaćeno 44 odsto ukupnih preostalih depozita, odnosno oko 62 miliona KM. U slučaju ostvarenja plana likvidacije, Banka bi isplatila ukupno oko 170 miliona KM svih depozita ili oko 73,6 odsto u odnosu na zatečene depozite na dan postupka otvaranja likvidacije”, rekao je on.

Izvor: nezavisne.com

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari