Novac.ba | Homepage
Mlijeko iz BiH kreće u EU od 26. avgusta

Mlijeko iz BiH kreće u EU od 26. avgusta

0 Comments 🕔14.Aug 2015

Četiri mljekare iz BiH od 26. avgusta moći će da izvoze mlijeko i mliječne proizvode na tržište Evropske unije, ali i da putem EU plasiraju te proizvode u druge zemlje koje su im bile nedostupne poput Rusije i Turske.

Na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije juče je objavljena lista mljekara iz BiH koje mogu svoje proizvode izvoziti u EU. Zeleno svjetlo dobili su “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice, “Milkos” iz Sarajeva, “Megle” iz Bihaća i “Mljekara Livno” iz Livna.

– Ova lista stupa na snagu 26. avgusta 2015. godine od kada navedene mljekare mogu nesmetano izvoziti svoje proizvode u zemlje EU, ali i prevoziti svoje proizvode preko teritorije EU na druga tržišta – saopštilo je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Dugoočekivano omogućavanje izvoza na tržište EU pozdravili su prerađivači i proizvođači mlijeka koji su se, posebno nakon ulaska Hrvatske u EU, našli u nezavidnom položaju jer su izgubili i to tržište.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stočar” iz Bijeljine Ostoja Nikolić kaže da su konačno dočekali dobre vijesti.
– Ovo je odlična vijest za domaće proizvođače posebno uzimajući u obzir veoma teške uslove u kojima su se našli ove godine zbog velike suše. U vrijeme kad nam stiže vijest da ćemo moći izvoziti mlijeko u EU, nama proizvodnja pada za 40 odsto. Sad je najbitnije da zadržimo, koliko je to moguće, stočni fond i proizvodnju mlijeka. Veoma je značajno to što naše mlijeko može da ide bilo gdje van granica regiona, jer smo do sada imali situaciju da ne može nigdje, a sa stranih tržišta su dolazile ogromne količine koje su gušile domaću proizvodnju – rekao je Nikolić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac istakao je da je svaki plasman van tržišta BiH vrlo bitan.
– Nadamo se da će to dati zamaha domaćoj proizvodnji i pored suše i nedaća koje nas prate – rekao je Usorac.
Govoreći o povratku na tržište Hrvatske koje je bilo jedno od najznačajnijih za BiH dok Hrvatska prije dvije godine nije ušla u EU, Usorac je rekao da će to biti vrlo teško.

– To vam je kao kad vraćate ženu koja se udala za nekog drugog. To je težak posao, ali mi se nadamo da smo toliko lijepi i da će se ona vratiti nama – kazao je Usorac i dodao da će sada biti otvoreno i tržište Rusije i Turske.

Predsjednik Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda Spoljnotrgovinske komore BiH i direktor mljekare “Megle” Kemal Hrnjić ističe da je iz Brisela stigla odlična vijest za domaće prerađivače i primarne proizvođače mlijeka.
– Sada imamo otvoreno tržište od 500 miliona stanovnika što je za nas sigurno velika mogućnost. Takođe, veoma značajno je ponovno otvaranje hrvatskog tržišta. Sada nam se vraća nada da ćemo makar pokušati da se vratimo tamo, što sasvim sigurno neće biti lako – rekao je Hrnjić.

Dodao je da će pokušati da izađu i na tržište Rusije i Turske.
– Samo za ta dva tržišta, kada bismo ih značajnije otvorili, ne bismo mogli proizvesti robe koliko bismo mogli plasirati – rekao je Hrnjić.
Kancelarija za veterinarstvo BiH dostavila je 9. jula 2015. godine Evropskoj komisiji zahtjev za uvrštavanje četiri mljekare iz BiH koje ispunjavaju uslove za izvoz mlijeka i proizvoda od mlijeka u EU.

Rezultat dobrog rada
Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba istakao je da je odobravanje izvoza rezultat dobrog rada svih u lancu proizvodnje mlijeka.
– Nadamo se da ćemo taj tempo održati i da će inspekcija iz Dablina iduće godine to potvrditi. Moramo još usvojiti tri ključna zakona iz ove oblasti – o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi kako bi i dalje ostali na listi zemalja koje mogu da izvoze – kazao je Kalaba.

Mljekare koje će moći izvoziti u EU
“Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica
“Milkos” Sarajevo
“Megle” Bihać
“Mljekara Livno” Livno
Preuzeto sa: glassrpske.com

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari