Novac.ba | Homepage
MMF traži da entitetski zakoni o bankama budu harmonizirani

MMF traži da entitetski zakoni o bankama budu harmonizirani

0 Comments 🕔15.Nov 2016

Jedan od ključnih ciljeva BiH je održavanje stabilnosti finansijskog sistema i oživljavanje kreditne aktivnosti bankarskog sektora da bi bilo podstaknuto investiranje i kreiran privredni rast, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas u Sarajevu.

On je dodao da bi bitnu ulogu u tom procesu trebalo da imaju usaglašeni i harmonizirani entitetski zakoni u ovoj oblasti.

Zvizdić i njegovi zamjenici, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda razgovarali su danas u Sarajevu sa delegacijom MMF-a, koju je predvodio šef Misije MMF-a Nadim Ilahi, o realizaciji obaveza koje institucije BiH provode u okviru postojećeg aranžmana s MMF-om.

Iz Vijeća ministara BiH saopćeno je da je Zvizdić informirao delegaciju MMF-a da je Vijeće ministara BiH utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu i uputio ga Predsjedništvu BiH u dalju proceduru.

Zvizdić je dodao da je bitno stručno kreirati automatizirani sistem raspodjele sredstava od indirektnih prihoda uz tehničku podršku MMF-a.

Šef Misije MMF-a Nadim Ilahi rekao je da je BiH zabilježila napredak u prethodnom periodu i posebno pozdravio usvajanje Pravilniku o načinu kontrole i visine cijena lijekova u BiH kojim se za nju otvara pristup finansijskim aranžmanima sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama.

Istakao je da MMF pomno prati proces usvajanja seta entitetskih zakona u oblasti bankarskog sektora i naglasio da je za MMF jedino prihvatljivo rješenje da ti zakoni budu harmonizirani.

Misija MMF-a boravi u BiH u okviru prvog pregleda nakon odobravanja novog kreditnog programa za BiH vrijednog oko milijardu BAM i isplaćivanja prve tranše entitetima.

 

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari