Novac.ba | Homepage
MMF: Trećina evropskih banaka mora biti ugašena ili spojena!

MMF: Trećina evropskih banaka mora biti ugašena ili spojena!

0 Comments 🕔06.Oct 2016

Trećina evropskih banaka mora biti ugašena ili spojena kako bi se obnovila finansijska stabilnost, upozorio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Peter Dattels tokom godišnjeg sastanka ove finansijske insitucije u Washingtonu.
“Trećina sektora koja predstavlja 8,5 trilliona dolara ostaje slaba i nesposobna za generiranje održivog profita”, kazao je Dattels.

Dodao je da postoji previše podružnica sa premalo depozita i previše banaka s visokim troškovima finansiranja.

Njegovi zapaljujući komentari dolaze u jeku krize koja je zahvatila Deutsche Bank zbog problema u sporu s američkim Ministarstvom pravde. “Deutsche Bank je u središtu ovog izazova”, rekao je on.

Dattelsove izjave nadovezuju se na pregled finansijske stabilnosti za 2016. koji je ovih dana objavio Međunarodni monetarni fond, a u kojem se navodi da “Evropa treba hitno i opsežno da se uhvati ukoštac s problemima loših kredita, da smanji troškove i napravi strukturna poboljšanja”.

U izvještaju se posebno akutnim označava problem loših kredita koji u Evropi iznose 900 milijardi eura, od kojih trećina dolazi iz italijanske bankarske mreže.

Takođe, navodi se da su italijanske i portugalske banke suočene s ozbiljnim izazovima profitabilnosti i nivoima kapitala.

“Probleme djelomično uzrokuje okruženje vrlo niskih kamatnih stopa u kojima banke u razvijenim zemljama rade. Borba za profit također odražava trajnu ekonomsku slabost u razvijenom svijetu, što znači slabiju potražnju za kreditima”, navodi MMF.

Izvještaj MMF-a o globalnoj finansijskoj stabilnosti također potcrtava zabrinutost u pogledu najnovijih trendova u japanskim bankama i sigurnost osiguravajućih društava i penzijskih fondova.

 

Izvor: Indikator.ba

Povezani članci

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM

Addiko Blic gotovinski krediti do 40 hiljada KM 0

BANJALUKA, Addiko Bank Banja Luka pokrenula je novu kampanju Blic gotovinskih kredita sa iznosom do

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke

Tuzla bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke 0

Tuzla je od danas bogatija za još jednu poslovnicu Raiffeisen banke koja se nalazi u

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta

Sigurnije plaćanje Sberbank BH karticama putem interneta 0

SARAJEVO,  Sberbank BH je implementirala vodeći sigurnosni standard 3D Secure sistem kojim je značajno unaprijeđena

Komentari