Novac.ba | Homepage
MMF zbog Bregzita smanjio prognozu svjetskog privrednog rasta

MMF zbog Bregzita smanjio prognozu svjetskog privrednog rasta

0 Comments 🕔20.Jul 2016

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognozu svjetskog privrednog rasta zbog „znatne neizvjesnosti“ poslije glasanja Britanaca za izlazak iz Evropske unije koji bi trebalo da utiče na „jasno i brzo“ usporavanje rasta britanske ekonomije.

„Rezultat glasanja u Velikoj Britaniji uticao je na nastanak velikog rizika od pogoršanja svjetske privrede“, piše u novom julskom izveštaju MMF-a.

Predviđa se da će svjetska privreda porasti za 3,1 odsto 2016. i za 3,4 odsto 2017, što je za 0,1 procentni poen manje od predviđenog u aprilu, i pokazuje „uznemirujuću stagnaciju“ u odnosu na 2015. godinu.

„Glasanje u Velikoj Britaniji za izlazak iz Evropske unije unosi znatnu neizvjesnost već krhkom svjetskom oporavku“, navodi MMF i dodaje da je još teško procijeniti tačan uticaj tog glasanja.

Prva koja će biti pogođena zbog neizvjesnosti je Velika Britanija.

MMF je tako smanjio predviđanje britanskog privrednog rasta za 2016. godinu za 0,2 procentna poena, na 1,7 odsto, a za 2017. smanjio je za 0,9 procentnih poena, na 1,3 odsto. Međutim, Fond ipak ne predviđa recesiju za Veliku Britaniju.

Situacija bi mogla da se dalje pogorša, ako London i njegovi evropski partneri ne uspiju da dođu do sporazuma i ne izbjegnu znatno povećanje fiskalnih i carinskih tarifa, navodi se u izvještaju.

U takvom crnom scenariju koji MMF ocjenjuje kao „manje vjerovatan“, veliki dio usluga londonskog finansijskog centra Sitija bio bi premješten negdje drugo u Evropu i pad potrošnje i investicija veći od predviđenog doveo bi do recesije u Britaniji.

U slučaju da se ipak ostvari taj crni scenario, svjetski rast bi mogao da uspori na 2,8 odsto ove godine, a evrozona bi bila izložena opštim tenzijama iz bankarskog sektora, navodi se u izvještaju.

Fond je takođe ukazao na ekonomske slabosti koje i dalje postoje na međunarodnom planu. Zemlje u brzom razvoju, posebno Africi i dalje osećaju negativan uticaj pada cijena sirovina, a neke banke u evrozoni, u Italiji i u Portugaliji, i dalje pokazuju znake slabosti, navodi MMF.

 

Izvor: Nezavisne.com

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari