Novac.ba | Homepage
MMF:Centralne banke bi mogle da izgube bitku protv deflacije

MMF:Centralne banke bi mogle da izgube bitku protv deflacije

0 Comments 🕔28.Sep 2016

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio danas da centralne banke širom sveta imaju probleme u borbi protiv deflatornih sila i da vlade moraju da im pomognu kako bi u tome uspele.

U novoj proceni globalnih ekonomskih uslova, MMF navodi da se mnoge zemlje u svetu bore sa deflacijom zbog slabog rasta globalne ekonomije, prenosi agencija Frans pres.

Kako se dodaje u izveštaju, deflatorni pritisci u većini zemalja eksternog karaktera i dolaze u formi opadajućih cena kako sirovina, tako i proizvedenih dobara.

“Niska inflacija testira sposobnost centralnih banaka da koriste monetarnu politiku za podsticanje tražnje, budući da su verovatno kamatne stope već veoma niske, što im daje malo prostora za dalje snižavanje kamata”, primećuje Fond.

To je bio slučaj sa američkom Upravom federalnih rezervi, Evropskom centralnom bankom i centralnom bankom Japana, pri čemu su poslednje dve već spustile neke kamate u negativnu teritoriju, zaključuje Fond.

“Tvrdoglava deflacija na kraju može dovesti do skupih deflatornih ciklusa, kao što je to bio slučaj u Japanu, kada slaba tražnja i deflacija podstiču jedno drugo, i kada se sve završava narastanjem tereta duga i ugrožavanjem ekonomske aktivnosti i otvaranja radnih mesta”, navodi MMF.

 

 

Izvor: Tanjug.rs

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari