Novac.ba | Homepage
Na evropskim berzama sedmica počela skokom cijena

Na evropskim berzama sedmica počela skokom cijena

0 Comments 🕔07.Sep 2015

Na evropskim berzama u ponedeljak cijene akcija su znatno porasle, nakon oštrog pada u petak, jer se ulagači nadaju odgodi povećanja kamata u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija bio je u 9,30 sati u plusu 1,1 odsto, nakon što je u petak potonuo 2,5 odsto.
Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 1,2 i 1,4 odsto.

U petak su cijene evropskih akcija oštro pale zbog nesigurnosti ulagača po pitanju povećanja kamata Feda nakon miješanih signala iz izvještaja o zapošljavanju u SAD-u.
U avgustu je, naime, broj zaposlenih povećan za 173.000, znatno manje nego mjesec dana prije i manje od očekivanih 220.000. Međutim, stopa nezaposlenosti pala je s 5,3 na 5,1 odsto, najniži nivo u više od sedam godina, dok je prosječna satnica porasla više nego što se očekivalo.

Jutros su, pak, na tržištima prevladale špekulacije da će američka centralna banka odgoditi povećanje kamata za kraj ove ili početak iduće godine.
Trgovci na terminskom tržištu smatraju da postoji samo 20 odsto izgleda da će Fed kamate povećati već u septembru, dok su prije izvještaja izglede za to procjenjivali s 30, a prije dvije sedmice s 50 odsto.

Na većini azijskih berzi nedjelja je, pak, počela padom cijena akcija jer i dalje vlada nestabilnost na kineskim tržištima.
Nakon praznika u četvrtak i petak, danas je trgovanje na berzi u Šangaju počelo skokom cijena za 1,8 odsto, no ubrzo se smjer tržišta preokrenuo, pa su indeksi zaronili u negativno područje.

Kako su i na većini ostalih berzi cijene pale, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 odsto.
Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,4 odsto, na 17.860 bodova, odmaknuvši se od najnižeg nivoa u sedam mjeseci.
Izvor: agencije

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari