Novac.ba | Homepage
Najlakši način da uštedite novac

Najlakši način da uštedite novac

0 Comments 🕔13.Oct 2013

Štednja novca je jedna od onih stvari koje je lakše reći nego uraditi. Evo kako postaviti realistične ciljeve, držati potrošnju pod kontrolom i izvući najviše koristi sa što manje uloženog novca.

  • Eliminišite svoje dugove. Ne postoji najlakši način da uštedite novac ako ga nekom dugujete. Plus, jednostavnim izračunavanjem koliko novca nam svakog mjeseca ode na otplatu dugova (kredita, dozvoljenog minusa, dugovanja za stan…) će nam postati jasno da je eliminacija tih dugovanja najbrži način da taj novac stavimo pod svoju kontrolu. Čim je novac ”oslobođen” od otplata dugova, lako se može preusmjeriti na štednju. Što prije otplatimo dugove, manje ćemo novca gubiti na kamatu, pa i to možemo sačuvati.
  • Postavimo sebi štedne ciljeve. Ovo je lako uraditi kada govorimo o kratkoročnim ciljevima. Ako, na primjer, želimo novi telefon, jednostavno treba da saznamo koliko košta i imamo cilj. Za dugoročne ciljeve, kao što je odlazak u penziju, moramo mnogo više da planiramo. To je komplikovanije (treba izračunati koliko nam treba novca za jos 20-ak godina života po zavrsetku radnog vijeka) ali, uz volju i trud, nije nemoguće.
  • Postavimo sebi vremenske odrednice. Na primjer: Želim da kupim kuću za dvije godine. Odredimo tačan datum za postizanje kratkoročnih ciljeva. Pri tome budimo sigurni da je cilj dostižan, jer ćemo se u suprotnom razočarati i obeshrabriti.
  • Izračunajmo koliko moramo da uštedimo nedjeljno, na mjesečnom nivou ili od plate do plate. Uzmimo sve stvari za koje želimo da štedimo i izračunajmo koliko treba sebi da smanjimo troškove. Najbolje je štediti istu sumu svakog mjeseca. Na primjer, ako želimo da uštedimo 10 000 eura u roku od 3 godine, morali bismo da štedimo oko 277 eura mjesečno. Ako nam je plata 400 eura, to nije realistično, tako da moramo doći do nekog drugog vremenskog okvira koji možemo da ispunimo.
  • Bilježimo sve svoje troškove. Ono što uštedimo je razlika između zarađenog i potrošenog. Pošto više kontrole imamo nad onim što trošimo, mudro je imati pregled troškova. Treba biti detaljan i pri tome ne zanemariti sitne troškove. Troškove možemo bilježiti po kategorijama, kao što su: stanarina, osiguranje, telefonski račun, kablovska, internet, hrana, zabava…

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari