Novac.ba | Homepage
Najtraženija zanimanja u BiH: trgovac, komercijalista

Najtraženija zanimanja u BiH: trgovac, komercijalista

0 Comments 🕔16.Sep 2015

Prodavač/trgovac, komercijalista, operater u pozivnom centru, programer, ugostiteljski radnik, menadžer, među deset su najtraženijih zanimanja u prošloj godini u BiH.

Pokazala je to analiza tržišta rada u 2014. godini portala Posao.ba, čiji su rezultati predstavljeni danas u Sarajevu.
Lista Top deset najtraženijih zanimanja je bez većih promjena u odnosu na predhodne godine, a tu su još monter u građevini, građevinski inženjer, kreditni službenik i saradnik u projektima.
Po riječima PR marketing menadžera portala Posao.ba Edine Šehović, ono što je novo u odnosu na 2013. godinu to je da se prvi put pojavljuje među najtraženijim zanimanjima operater u pozivnom centru.

Benjamin Kadić, voditelj prodaj,e kazao je da se radi o zanimljivom aspektu koji nam daje garanciju da postajemo konkurentno tržište u autsorsingu (obavljanje poslova i pružanje usluga isključivo za strana tržišta), što je trend u velikim zemljama i kompanijama.
– Očekujemo da će se taj trend nastaviti, odnosno da ćemo i na ovaj način pokušati zadržati mlade ljude sa znanjima stranih jezika i nekim drugim vještinama – dodao je Kadić.
U protekloj godini na portalu Posao.ba objavljeno je gotovo deset hiljada oglasa za posao i oglašeno je gotovo 20.000 otvorenih radnih mjesta. Ono što je razlika u odnosu na 2013. jeste da je došlo do porasta broja oglasa od 10 posto. Procjenjuje se da je tokom 2014. posao pronašlo gotovo 18.000 osoba putem portala Posao.ba.

U poređenju sa 2013. godinom, poslotražioci su u protekloj godini bili aktivniji u pogledu prijava na oglašena radna mjesta, te je došlo do porasta primljenih prijava za 117 posto.
Tokom 2014. godine primljeno je 132.375 prijava više nego u 2013. godini, a u prosjeku je na jedan oglas apliciralo 25 kandidata.

Analiza pokazuje da je najveća ponuda poslova bila u većim gradovima BiH, pa je tako na prvom mjestu prema ponudama poslova Sarajevo, a potom slijede Banja Luka i Mostar.
Poslodavci su tokom 2014. najčešće tražili poznavanje rada na računaru i engleskog jezika. U odnosu na protekle godine, u prošloj je sve više bilo traženo i i poznavanje drugih stranih jezika, od kojih je u objavljenim oglasima za posao najtraženiji bio njemački jezik .

U prošloj godini 18.178 osoba koje traže posao su ostavile svoju biografiju na portalu Posao.ba, a poslodavci su primili 245.467 prijava za posao putem tog portala.
Deficitarne kategorije poslova za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje poslova u 2014. godinu su informatika – software, poljoprivreda – ribarstvo – šumarstvo, zaštitarske usluge, te zanatske usluge i turizam.

Po rezultatima ove analize, menadžeri su bili među najviše plaćenim zanimanjima sa prosječnom mjesečnom neto plaćom 1.637 KM. Među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji deset najtraženijih zanimanja tokom 2014. godine su i programer (1.317 KM), zatim građevinski inženjer (1.159 KM) te kreditni službenik (1.050 KM).

Voditeljica projekata Nermana Ajanović govorila je o dva projekta putem kojih nastoje razvijati tržište rada, a riječ je o Drive konfereneciji, koja je planirana za 1. oktobar ove godine u Sarajevu, te o projektu podrške mladim ljudima u Srebrenici. Među ostalim, izdvojila je kompaniju Srebreničanka, fabriku smrznutog pomfrita, koja se otvara u Srebrenici i trenutno traži 45 osoba za rad na 21 poziciji.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari