Novac.ba | Homepage
Jorgovanka Tabaković: Imamo rezerve da branimo dinar

Jorgovanka Tabaković: Imamo rezerve da branimo dinar

0 Comments 🕔31.Mar 2014

Beograd NBS je pred vikend, prvi put u 2014, na deviznom tržištu kupila evre, i to 20 miliona. Prethodna tri meseca je devize samo prodavala.

Za 86 dana 2014. prodato je, tako, na deviznom tržištu 820 miliona evra. U tome, kaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković u razgovoru za „Blic“, nema ničeg neobičnog. Podseća da NBS reaguje na privremene šokove, kako u pravcu slabljenja, tako i u pravcu jačanja dinara.

– Budući da su naše procene tokom ovih meseci bile da su pritisci na kurs dinara privremenog karaktera, a bez namere da utičemo na nivo kursa, intervenisali smo na tržištu samo kako bismo ublažili prekomerne dnevne oscilacije i obezbedili funkcionisanje deviznog tržišta – objašnjava ona.

I šta se to dešavalo s dinarom od početka godine. Puna tri meseca na deviznom tržištu bila je veća tražnja za stranim nego za domaćom valutom?

– Slično kretanju valuta u regionu koje su u režimu rukovođeno fluktuirajućeg kursa, dinar je od početka godine slabio, ali relativno manje nego druge valute. Slabljenje dinara od početka godine uzrokovano je sezonski pojačanom tražnjom za devizama od uvoznika energenata. Uticaj su imala i kretanja na svetskom finansijskom tržištu. Smanjenje programa olakšica američkog FED-a povećalo je averziju prema riziku na globalnim tržištima i posledičnog povlačenja stranih investitora iz zemalja u razvoju. U uslovima nedovoljno razvijenog deviznog tržišta, kao što je naše, mali nesklad u ponudi i tražnji izaziva relativno značajna pomeranja kursa. Tako je u poslednjem tromesečju 2013. NBS u neto iznosu kupila 515 miliona evra, dok je od početka ove godine intervenisala prodajom 820 miliona evra.

Centralna banka je i ranije prodavala devize iz rezervi, ali ne u ovom obimu?

-Ne bih se složila. Recimo, 2008. godine NBS je prodala oko 1,3 milijarde evra, 2010. prodato je oko 2,3 milijarde evra, a 2012. prodato je 1,3 milijarde evra. Pored toga, nismo izolovan slučaj. I druge zemlje intervenišu prodajom deviza na deviznom tržištu, i to u znatno većoj meri.

Iz Svetske banke upozoravaju da hitno krenemo u reforme ako želimo da izbegnemo grčki scenario. Slažete li se s tom procenom?

– Sigurna sam da je i vlada svesna ozbiljnosti situacije u kojoj se privreda nalazi, i da radi na planu mera koje bi trebalo da budu sadržane u rebalansu budžeta.

 

Izvor: Blic.rs

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari