Novac.ba | Homepage
Nekoliko načina kako štediti novac, trošiti manje i pri tom se zabaviti

Nekoliko načina kako štediti novac, trošiti manje i pri tom se zabaviti

0 Comments 🕔17.Nov 2013

Postoji mnogo načina kako se novac može sačuvati, kako se može trošiti, i kako se zabaviti, a da ga ne manjka. Mnoge osobe ne mogu spavati zbog svog finansijskog stanja, brige oko novca i sličnih stvari, ali nisu jedine jer postoji još mnogo njih koje more slične brige. Sa krizom koja trese Bosnu i Hercegovinu svako se susreo sa novčanim problemima.

Evo nekoliko načina kako štediti novac, trošiti manje i pri tom se zabaviti.

Izvod iz banke će pomoći osobi da vidi na šta troši novac. Vidjeti sve crno na bijelo će probuditi osobu i učiniti da vodi brigu o svom novcu. Da li je stvarno potrebno jesti svakodnevno vani? Da li su one cipele bile potrebne? Banka naplaćuje svaku svoju uslugu pa je potrebno uraditi nešto i po tom pitanju.

Pojedinac bi trebao sebe stalno podsjećati šta ustvari želi od života i šta ga čini veselim. Ponekad se osoba zna osjećati tužno, pa jedini način da joj se popravi dan jeste da kupi nešto. Bile to nove cipele, novi uređaj ili nešto slično. Uglavnom tu mnogi prave grešku i troše više novca. Potrebno je znati svoje potrebe i svoje želje, a emocije nikako ne miješati sa kupovinom.

Mnogi su možda primjetili, ali neki i dalje nisu, da se novac troši više ukoliko se plaća sa kreditnom karticom. Iznose i broj koliko puta je kartica provučena kroz aparat je teško za zapamtiti. Bolji pristup bi bio da se plate svi troškovi, određeni iznos ostavi u štednju, a ostatak da se troši na različite zabave i izlaske. Ovako će se osoba zabavljati i biti disciplinovana oko novca u isto vrijeme.

Postoje dva načina kako se može uraditi jedna stvar, skuplji pristup i jeftiniji pristup. Jeftinijim načinom osoba će i dalje uživati i imati satisfakciju znajući da je napravila savršen finansijski potez. Kao primjer, bolje je napraviti večeru uz svijeće i romantičnu atmosferu nego platiti izlazak u restoran. Piknik u prirodi ili na rijeci, isto je uživancija. Zabava i iskustvo je isto, ali cijena i novac u džepu nije. Iako štednja novca ne zvuči uzbudljivo to je put ka ostvarivanju svojih snova.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari