Novac.ba | Homepage
Nekoliko razloga zašto štediti novac

Nekoliko razloga zašto štediti novac

0 Comments 🕔18.Nov 2013

Ljudi štede novac iz različitih razloga, a najviše zbog toga što se boje šta ih može zadesiti u budućnosti. Kada se ima novca uvijek je lakše, ali kada ga nema, to je već druga priča. Kada se štedi novac, pojedinac manje brine o tome šta će se desiti u budućnosti. Još jedan dobar razlog zašto štediti novac je i što se taj novac može investirati u neki projekat. Evo nekoliko razloga zašto štediti novac.

Kako bi dobro raspolagala novcem, osoba mora imati plan koji je djelotvoran. Ostavljajući novac sa strane će odlično uticati na budžet, a spriječiće trošenje novca jer će se za svaku uštedu odrediti cilj štednje.

Danas mnogi poslodavci uplaćuju svojim zaposlenima dio koji ide za penziju. Možda se taj novac sada čini dovoljnim ali kroz koju godinu pitanje je hoće li to biti dovoljno novca za lagodan život. Mnogo lakše će biti u budućnosti, kada osoba uđe u penziju da pored svoje redovne penzije ima još novca na raspolaganje. Što se ranije sa ovim počne to će kasnije biti bolje.

Život čine i neka nenadana iznenađenja koja zahtijevaju novac. Osoba može izgubiti svoj posao, član porodice se može razboliti ili se nesreća može desiti. Za sve ovo potreban je novac sa kojim će se lakše izaći na kraj sa nedaćama koje nikoga ne izbjegavaju. Većina finansijskih savjetnika tvrdi da idealan hitni fond mora imati dovoljno novca da traje od 4 do 6 mjeseci.

Kupovina automobila ili kuće zahtijeva dosta novca. Ovo je odličan razlog zbog kojeg se mora mudro štediti. Imati kuću je potreba zbog koje se mora štediti što je ranije moguće. Neke stvari kao što je školovanje djeteta može koštati pravo malo bogatstvo.

Svi vole odmore i putovanja, a pogotovo one zbog kojih moraju putovati na drugi kontinent. Pošto su putovanja dosta skupa, potrebno je unaprijed isplanirati koliko je novca potrebno i početi štediti. Štednja za putovanje je veoma zabavna jer će cijela porodica biti uzbuđena zbog toga i sama štednja im neće teško pasti.

Štednja novca jeste možda teška, ali u današnjem društvu i vremenu ona zaista jeste bitna.

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari