Novac.ba | Homepage
Njemačka ostvarila 18 milijardi eura suficita

Njemačka ostvarila 18 milijardi eura suficita

0 Comments 🕔24.Feb 2015

Njemački državni budžet ponovo je u 2014. iskazao višak zahvaljujući ubrzavanju privrednog rasta na kraju godine, koji je poduprla snažna domaća potražnja a dobar je znak za potrošnju u ovoj godini i sporazum o 3,4-postotnom povećanju plata za oko četiri miliona radnika.

Budžet države iskazao je u 2014. višak od 18 milijardi eura, izračunala je Savezna kancelarija za statistiku Destatis. To je prvi put od ujedinjenja 1990. godine da su njemačke javne finansije bile u plusu. Budžetski prihodi iznosili su prošle godine 1.294 milijarde eura a rashodi 1.276 milijardi eura.
Višak odgovara 0,6 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda zemlje (BDP) koji je iznosio 2.904 milijarde eura, saopštio je Destatis.

U 2013. Njemačka je zabilježila uravnotežen budžet.
Iz Destatisa su u utorak istovremeno potvrdili preliminarnu ovomjesečnu procjenu po kojoj je njemački privredni rast u četvrtom tromjesečju prošle godine ubrzao na 0,7 posto, zahvaljujući ponajprije snažnoj domaćoj potražnji.
Podatak sugeriše oporavak nakon posustajanja aktivnosti sredinom godine zbog krize u Ukrajini i drugih geopolitičkih rizika. Tako su u drugom tromjesečju aktivnosti smanjene 0,1 posto da bi u trećem zabilježile isti procentualni rast.

U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca domaća potražnja poduprla je rast, pri čemu je lična potrošnja skočila 0,8 posto, a javna potrošnja blagih 0,2 posto, ističu u Destatisu. Porasle su i investicije, te izvoz, za 1,3 posto.
Dobar je znak za potražnju domaćinstava u 2015. sporazum najvećeg radničkog sindikata u Njemačkoj IG Metalla i uprave o 3,4-postotnom povećanju plata za koji se očekuje da će donijeti više dohotke za četiri miliona radnika u metaloprerađivačkom sektoru, iako je sklopljen za zaposlene u saveznoj zemlji Baden-Wuerttemberg. Povećanje plata stupa na snagu u aprilu i vrijediće godinu dana.

U sindikatu tvrde da će više plate potaknuti potrošnju, pri čemu je raspoloženje među njemačkim potrošačima već sada na najvišem nivou u više od 13 godina.
Sindikat je tražio povećanje plata za 5,5 posto za sve radnike u elektronskom sektoru, automobilskoj industriji i segmentu kućanskih aparata.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari