Novac.ba | Homepage
Njemački potrošači ignorišu Bregzit

Njemački potrošači ignorišu Bregzit

0 Comments 🕔26.Aug 2016

NIRNBERG, Strah od neizvjesnosti prisutan je vrlo malo među njemačkim potrošačima, i njihovo raspoloženje u avgustu ostalo je nepromjenjeno u odnosu na jul, pokazala je mjesečna anketa kompanije za tržišna istraživanja GfK.

Prema danas objavljenim rezultatima istraživanja, glavni indeks raspoloženja potrošača blago se spustio u avgustu na 10 poena sa registrovanih 10,1 poena iz jula, prenosi AFP.

Rezultat je bolji od očekivanja analitičara, koji su u anketi agencije Faktset prognozirali pad povjerenja na 9,9 poena.

Raspoloženje potrošača je „generalno ostalo pozitivno, i očigledno da je šok od Bregzita uspješno amortizovan“, navodi se u saopštenju GfK-a.

Očekivanja potrošača u pogledu ukupne ekonomije nešto su niža nego u julu, a istraživačka kuća ocjenjuje da su na pad tog podindeksa djelimično možda uticala tri napada u Bavarskoj – od kojih se dva pripisuju džihadistima Islamske države, što je „moglo da izazove blagi rast nesigurnosti“.

Međutim,očekivanja svih ispitanika u pogledu vlastitih prihoda su porasla, skočivši u avgustui na 58,3 boda u poređenju sa julskih 49,7 bodova.

Spremnost potrošača da troše novac je takođe malo porasla, navodi se u saopštenju i dodaje da su Nijemci „gotovo euforični u pogledu svoje finansijske situacije“, jer njihove apetite za kupovinama nisu „okrnjili ni odluka o Bregzitu, ni opasnost od terorizma“.

„Svi pokazatelji u vezi sa potrošnjim su u “zelenom“, i napredovali su pod uticajem nedavnih pozitivnih podataka o prihodima, zaposlenosti i inflaciji“.

GfK očekuje blagi porast glavnog indeksa za septembar, na 10,2 poena. Rezultati istraživanja GfK-a o raspoloženju njemačkih potrošača u avgustu su u suprotnosti sa jučerašnjim izvještajem ekonomskog instituta IFO, prema kom je indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj oslabio zbog straha od Bregzita, navodi AFP.

 

Izvor: Capital.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari