Novac.ba | Homepage
Nova pravila za kartične naknade u EU stupila na snagu

Nova pravila za kartične naknade u EU stupila na snagu

0 Comments 🕔10.Jun 2016

Nova pravila u Evropskoj uniji koja će troškove plaćanja debitnim ili kreditnim karticama učiniti transparentnijim za trgovce i potrošače i omogućiti im da naprave efikasan izbor stupila su na snagu u četvrtak.

Kada kupac plaća kupnju kreditnom ili debitnom karticom, prodavačeva banka (u nastavku “stjecajuća banka”), plaća naknadu banci koja je izdala platnu karticu potrošaču ( “emisiona banka”). Takozvana “naknada za međurazmjenu”, onda se odbija od konačnog iznosa koji trgovac prima od “stjecajuće banke” za transakciju.

Uredba o gornjoj granici naknada za međurazmjenu za najčešće korištene kartice i nametnute obaveze transparentnosti za banke i trgovce treba da poboljšaju funkcioniranje tržišta plaćanja za sve kartice. Iako se pravilo o gornjoj granici naknada za međurazmjenu primjenjuje od decembra 2015. godine, pravilo o transparentnosti stupilo je na snau u četvrtak, 9. juna 2016.

Povjerenik za finansijske usluge Jonathan Hill je pozdravio promjene: “Prema pravilima, moguće je gotovo eliminirati dodatne troškove za plaćanja potrošačkim karticama. Dakle, ova Uredba donijet će direktne koristi evropskim potrošačima”.

Ključne promjene uključuju:

Besplatno biranje željenog načina plaćanja: Mnoge platne kartice imaju više marki, takozvani “co-badging” – da spomenemo samo nekoliko primjera, u Belgiji, jedinstveno kartično plaćanje često nude i Bancontact i Maestro kao platnu opciju, a u Italiji je uobičajeno da ATM / Maestro i PagoBancomat imaju jednu karticu ili u Danskoj Visa i Dankort. Nova pravila omogućuju potrošačima da odaberu a trgovcima da promoviraju najpristupačniji brand kako bi se smanjili troškovi. Konkretno, trgovci će moći instalirati željeni brand na svojim platnim terminalima, a potrošači imaju zadnju riječ kada plaćaju. Prethodno je poželjna marka obično izabrana od strane banke koja izdaje karticu ili djelujuće kartične šeme, koje imaju interes i odabiru brand koji daje najvišu naknadu za međurazmjenu za njih.

Bolje informacije za potrošače – Svi trgovci će morati da prikažu kartice koje prihvaćaju na jasan i nedvosmislen način na ulazu u dućan i na blagajni. Za on-line prodaju, ove informacije moraju biti prikazane na web stranici ili drugim važećim elektronskim ili mobilnim medijima.

Znate ono što plaćate – Naknada za međurazmjenu plaća se posredno od strane trgovaca, koji nakon toga naplaćuje naknadu svim potrošačima u obliku viših cijena. Štaviše, naknade za mađurazmjenu su uglavnom držane u mraku. Banke obično terete trgovce jednom “pomiješanom” naknadom za kartične transakcije pomoću različitih marki, iako naknada za međurazmjenu za svaki tip može biti plaćena različito. Nova pravila će osigurati transparentnost: banke će sada morati odrediti prodavaču naknadu za svaku transakciju, osim ako trgovac izričito zatraži pomiješanu naknadu.

 

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari