Novac.ba | Homepage
Novac je razlog mogućeg razlaza EU i Velike Britanije

Novac je razlog mogućeg razlaza EU i Velike Britanije

0 Comments 🕔30.May 2016

Novac je najčešći razlog većine sukoba, što nije izuzetak ni u slučaju referenduma koji treba da ponudi odgovor da li će Velika Britanija ostati u EU, saopštili su analitičari.

Britanski glasači su uoči referenduma o članstvu Britanije u EU, koji je zakazan za 23. jun, zatrpani nizom statističkih podataka i činjenica koje objavljuju zagovornici i protivnici Bregzita, prenosi B92.

Kada je riječ o doprinosu Velike Britanije budžetu EU, pristalice Bregzita tvrde da se radi o cifri od 350 miliona GBP, odnosno 455 miliona eura sedmično, što je zapravo bruto cifra koja ne obuhvata povraćaj koji je 1984. godine izdejstvovala britanski premijer Margaret Thatcher.

Kada se izuzme povraćaj, ta cifra iznosi 280 miliona GBP sedmično prema podacima iz 2014. godine.

U prošloj godini doprinos Velike Britanije budžetu EU je procijenjen na 17,8 milijardi GBP, ili 12,9 milijardi GBP nakon povraćaja dijela sredstava, prema jednom dokumentu iz britanskog parlamenta.

U zamjenu za taj doprinos, Britanija dobija subvencije od oko šest milijardi GBP, uglavnom za poljoprivredni sektor i naučna istraživanja.

U slučaju da izađe iz EU, Britanija će, prema protivnicima Bregzita, ostati bez tih subvencija, dok pristalice Bregzita tvrde da će to omogućiti bolju preraspodjelu sredstava britanskih poreskih obveznika, jer će njima direktno upravljati Vlada.

EU je najveći trgovinski partner Britanije, a u prošloj godini oko 44 odsto britanskog izvoza otišlo je put drugih članica EU, iz kojih je uvezeno 53 odsto proizvoda.
Izvor: mojportal.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari