Novac.ba | Homepage
Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

0 Comments 🕔18.Mar 2016

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i trezorskih zapisa radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih Proračunom FBiH za 2016. godinu.

Odluke se odnose na emisiju obveznica do 40.000.000 KM i rokom dospijeća od pet godina, zatim emisije trezorskih zapisa u iznosu 30.000.000 KM i dokom dospijeća od 91 dana, odnosno u nominalnom iznosu do 90.000.000 KM i rokom dospijeća od 182 dana.
Javni poziv za sudjelovanje u emisijama obveznica i trezorskih zapisa bit će objavljeni na internet stranicama Federalnog ministarstva financija, agenta emisije i Sarajevskoj burzi vrijednosnih papira d.d. Sarajevo (SASE) najkasnije sedam dana prije dana održavanja aukcija.

Vlada je donijela donijela i Odluku koja uređuje iznos, uvjete i postupak emisije obveznica radi izmirenja obveza FBiH po osnovi verificiranih računa stare devizne štednje.

Radi izmirenja tih obveza Federacija BiH će emitirati obveznice u iznosu od 18.765.388 KM, što predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog povjeritelja.

Obveznice su dugoročne i s kamatnim prinosom, neograničeno prenosive, u nematerijaliziranom obliku, a nominalna vrijednost jedne iznosi jednu konvertibilnu marku.

Osma emisija će biti emitirana u tri serije. Datum osme emisije je 31.3.2016. godine, a rok dospijeća 42 mjeseca od dana emisije. Kamatna stopa je fiksna od 2,5 posto godišnje, a računa se na ostatak glavnice. Kamatu, odnosno glavnicu, Federalno ministarstvo financija isplaćuje na dan dospijeća, a najkasnije u roku od 30 dana od dana dospijeća.

U slučaju neplaćanja kamate, odnosno glavnice u roku dužem od 30 dana, Ministarstvo će platiti zakonsku zateznu kamatu.

Izvor: indikator.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari