Novac.ba | Homepage
Obilježena svjetska nedjelja novca

Obilježena svjetska nedjelja novca

0 Comments 🕔17.Mar 2016

SARAJEVO, Centralna banka BiH, Udruženje banaka BiH, Udruženje za odgovorno upravljanje ličnim finansijama „U plusu“ i Asocijacija srednjoškolaca u BiH danas su u Sarajevu obilježili Svjetsku nedjelju novca, koja je počela u ponedjeljak, 14. marta, a završava se u nedjelju, 20. marta.
Ovom prilikom, viceguverner Centralne banke Ernadina Bajrović učenicima je predstavila ulogu i nadležnosti Centralne banke u finansijskom sistemu, uz osvrt o značaju finansijske inkluzije, odnosno globalnog ekonomskog i finansijskog opismenjavanja, kao i širenje finansijskih znanja i vještina.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić izrazio je podršku inicijativi finansijske edukacije mladih, koja doprinosi stvaranju zdravog i stabilnog finansijskog okruženja, te zadovoljstvo zbog učešća mladih na ovom bitnom događaju.

Direktor Udruženja „U plusu“ Adnan Bahtić upoznao ke okupljene o višegodišnjem nastojanju ovog udruženja da, kroz besplatnu finansijsku edukaciju i finansijsko savjetovanje, utiču na finansijsku pismenost građana BiH, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Bahtić je napomenuo da je ovo udruženje organizovalo više od 700 radionica na kojima je prisustvovalo više od 14.000 građana, te da i ova radionica predstavlja nastavak podizanja nivoa finansijske pismenosti mladih.

Savjetnik Udruženja „U plusu“ Hata Begić održala je jednočasovnu interaktivnu radionicu iz oblasti upravljanja ličnim budžetom, na kojoj su mladi učesnici mogli steći osnovna znanja i vještnie o odgovornom upravljanju ličnim finansijama i vrijednosti rane štednje.

Obilježavanje Svjetske nedjelje novca organizuje se u cijelom svijetu na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i omladine.

Izvor: capital.ba/Srna

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari