Novac.ba | Homepage
Oko 30.000 firmi u BiH steklo uslov za stečaj

Oko 30.000 firmi u BiH steklo uslov za stečaj

0 Comments 🕔05.Mar 2015

Oko 30.000 firmi, što javnih, što privatnih, na nivou cele Bosne i Hercehovine u ovom trenutku je formalno ispunilo uslove za otvaranje stečajnog postupka, izjavio je predsjednik Udruženja stečajnih upravnika BiH, Nijaz Dervišić, Poslovnim novinama.

Sve te firme, među kojima je svaka druga javno komunalno preduzeće, trebalo bi tokom 2016. godine da uđu u stečajni postupak koje će neke od njih odvesti ka definitivnm zatvaranju, a neke će time dobiti priliku za reorganizaciju, prenosi portal Indikator.

Koliko je to veliki broj firmi spremnih za stečaj ilustruje podatak da je u poslednjih 14 godina u stečaj otišlo 1.550 firmi u Federaciji i 1.050 firmi u Republici Srpskoj, odnosno 2.600 u BiH, što je u prosjeku oko 185 firmi godišnje ili 160 puta manje nego što se sada očekuje.

Firme koje su do sada odlazile u stečaj uglovnom su išle u likvidaciju, a tek svaka pedeseta je imala reorganizaciju.
Iako je broj novootvorenih stečajnih postupaka doživeo lani izvesnu stagnaciju u BiH, jer je u Federaciji otvoreno 150 stečajnih postupaka, a u Republici Srpskoj 103, stručnjaci upozoravaju da je to tek “vrh ledenog brega”.

“Riječ je o zaista alarmantnom broju od 30.000 firmi, koje su ispunile bar jedan od tri kriterijuma za pokretanje stečaja. Prema mojoj proceni, između 70 i 80 odsto javnih komunalnih preduzeća je u velikim problemima zbog likvidnosti, a bar 50 odsto njih je ispunilo uslove za otvaranje stečajnog postupka. To će ubrzo morati da se desi, jer budžeti javnih komunalnih preduzeća nisu sposobni da izmire obaveze”, rekao je Dervišić.

On je istakao da je evidentno da te firme krše zakon, počev od isplate plata bez poreza i doprinosa, do neuplaćivanja obaveza po osnovu PDV-a i direktnih poreza.
Po njegovim riječima, stečaj ne mora biti nužno sinonim za neuspjeh, odnosno likvidaciju firme, već prilika za njenu reorganizaciju.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari