Novac.ba | Homepage
PepsiCo: Prihodi pali 5,7 posto zbog jakog dolara

PepsiCo: Prihodi pali 5,7 posto zbog jakog dolara

0 Comments 🕔10.Jul 2015

Prihodi PepsiCo pali su u proteklom tromjesečju 5,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 15,9 milijardi dolara, što je najviše posljedica visokog kursa dolara, ali dobit tog američkog proizvođača pića bila je veća nego što se očekivalo.

Prema izvještaju PepsiCoa, objavljenom u četvrtak, neto dobit iznosila je u drugom tromjesečju 1,98 milijardi dolara, što je gotovo isto kao godinu dana prije. Ali to je više od očekivanja analitičara, koji su procjenjivali da će dobit biti manja jer je kurs dolara u proteklih godinu dana snažno porastao prema evru i drugim najznačajnijim svjetskim valutama.

I dok su nominalni prihodi PepsiCoa pali 5,7 posto, kada bi se isključio negativni utjecaj kursa dolara, prihodi kompanije bili bi veći za 5,1 posto, navodi se u izvještaju kompanije.
Pritom su prihodi PepsiCoa na američkim tržištima, njenim najvećim, porasli za 1 posto, na 5,34 milijarde dolara, zahvaljujući rastu prodaje u obimu za takođe 1 posto.

To je tek drugi kvartal u posljednje četiri godine kako PepsiCo bilježi rast prihoda na američkim tržištima. Kao i ostali proizvođači gaziranih pića, PepsiCo ima problema sa zadržavanjem potrošača u SAD, koji se sve više okreću zdravijim pićima s prirodnim sastojcima.

Na inostranim tržištima, međutim, toj kompaniji problem u posljednje vrijeme predstavlja visok kurs dolara, pa je, kako bi neutralizovala taj negativni uticaj, ponešto povećala cijene na tim tržištima.

Zahvaljujući dobrim rezultatima u proteklom tromjesečju, PepsiCo je povećao procjenu rasta zarade po dionici u cijeloj 2015. godini sa 7 na 8 posto, ili otprilike na 5 dolara po dionici, ako se isključe kursne razlike.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari