Novac.ba | Homepage
Pet preporuka kako ulagati dok tržištem vlada jak dolar

Pet preporuka kako ulagati dok tržištem vlada jak dolar

0 Comments 🕔20.Mar 2015

Brojni analitičari i ulagači već mjesecima bacaju u smeće svoja predviđanja i taktike za trgovanje radi stalnog rasta dolara. Pretpostavke su početkom godine bile da će EUR/USD doseći 1,1000 do kraja 2015., a sada isti ti analitičari već spominju 0,9500 do kraja godine.

Nekoliko istovremenih okolnosti uticale su na vrijednost dolara – od monetarne politike SAD s postepenim oporavkom njihove privrede, očekivanja i početak otkupa državnih obveznica Evropske centralne banke sa slabljenjem evra do uticaja iz drugih država, radi npr. politike japanske centralne banke.

Uprkos najnovijim promjenama nakon ovosedmičnih izjava zvaničnika američke centralne banke u vezi s kamatnim stopama, analitičari Saxo Banke i dalje očekuju snažan dolar u odnosu na druge valute.
Istovremeno, pada cijena nafte, s obzirom da su nafta i dolar snažno povezani jer su cijene roba izražene u dolarima. Tradicionalno, jačanjem dolara, pada cijena nafte i obrnuto.

– Volatilnost na tržištu kapitala znači i izazove u trgovanju, ali iskusnima može otvoriti dobre prilike, kažu iz danske investicione banke i ističu da je prvi savjet – pratiti trendove. Iako se čini očito, investitori koji su pratili valutne parove i kupili dolar na početku rasta dobro su profitirali tokom posljednjeg razdoblja. Teško je predvidjeti kada će dolar krenuti silaznom putanjom, pa moramo ići dan po dan i događaj po događaj u procesu trgovanja, poručuje John Hardy, rukovodilac strategije za trgovinu valutama u Saxo Banci i zaključuje da je obilježje uspješnog ulagača znati kada je trenutak za povući zaradu i izaći iz ‘igre’.

Ulagači koji su diverzificirali portfelj s CFD-jevima (ugovorima na razliku) ostvariće dobit ako dobro procijene hoće li cijena rasti ili padati. CFD-jevi su finansijski derivat i mogu se koristiti za trgovanje robom, uključujući naftu, dionicama, indeksima ili fondovima. Velika je potražnja za CFD-jevima jer se može iskoristiti trend padanja ili rasta cijena, pa se npr. upravo na takav način mogu iskoristiti događanja na tržištu s cijenom nafte, kažu iz Saxo Banke i pojašnjavaju da je taj finansijski derivat koristan i za ‘hedžiranje’ i zaštitu, ako trgovac ima portfelj s različitim imovinama.

Iz Saxo Banke takođe poručuju trgovcima da prilagode svoja ulaganja rezultatima koji se ostvaruju. Pojašnjavaju da se, s obzirom da je privreda SAD-a u stalnom rastu, strana ulaganja vraćaju u SAD i to pozitivno utiče na dionice iz te države, nasuprot onih u evrozoni ili na japanskom tržištu. Istovremeno, obveznice u SAD su takođe zanimljive stranim ulagačima zbog više kamatne stope, u poređenju s drugim velikim privredama.

Pozicije usmjerene na kratkoročne poteze u dijelu roba takođe mogu donijeti koristi. Kada je povećana volatilnost tržišta, ulagači se tradicionalno okreću sigurnim utočištima, posebno zlatu. Zlato ima obrnuti odnos s dolarom, što znači da mu slabi vrijednost kako raste dolar. Ali taj odnos ipak nije tako čvrst kao što je to situacija s naftom, pa iako je dolar stalno atraktivan i raste, mogu se pojaviti kratkotrajne ‘rupe’ na kojima investitori mogu zaraditi.

Monetarna politika SAD-a razlikuje se od one u EU i Japanu i tokom cijele godine vladaće nagli zaokreti i fluktuacije na tržištu valuta, pa ulagači stoga moraju pažljivo procijeniti kada ‘uhvatiti’ svoj zacrtani val ulaganja, pažljivo pratiti tržište i prilagođavati svoje poteze sve dok ne ostvare željenu dobit, zaključuju iz danske investicione banke.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari