Novac.ba | Homepage
Piketi: ‘Evropa da nauči lekciju od Japana’

Piketi: ‘Evropa da nauči lekciju od Japana’

0 Comments 🕔02.Feb 2015

Evropa treba da nauči lekciju od Japana da monetarna politika nije dovoljna za sprečavanje pada ekonomije u recesiju, smatra francuski ekonomista Tomas Piketi.

“Jedna od lekcija je možda da nije dovoljno samo štampanje novca. Ako štampate novac možete stvoriti ‘balon’ na tržištu kapitala i na tržištu nekretnina. Takva mjera neće neophodno povećati inflaciju i privredni rast”, izjavio je Piketi, poredeći privredu Evrope i Japana na jednom forumu u Tokiju, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Potrošačke cijene u evrozoni u januaru su na godišnjem nivou pale 0,6 odsto, a nedelju dana ranije, predsjednik Evropske centralne banke, Mario Dragi, najavio je program velikog otkupa državnih obveznica, u vrijednosti od 1,1 bilion evra.

“U ovom trenutku, privredni rast u Evropi je veoma loš, a razlog tome vidim u prekomjernoj štednji. Isuviše brzo smo pokušali da snizimo budžetski deficit, zbog čega smo ugušili rast. Iz tog razloga, sada imamo isti problem kao Japan sa deflacijom”, zaključio je Piketi, čija je knjiga iz 2013. godine o sve većem jazu između bogatih i siromašnih postala međunarodni besteseler.

Centralna banka Japana (BoJ) je, kako podseća Blumberg, u oktobru prošle godine proširila program monetarnih podsticaja, dok je japanski jen oslabio 21 odsto prema dolaru otkako je u aprilu 2013. godine guverner BoJ, Haruhiko Kuroda, uveo program monetarnog labavljenja, što je pomogo povećanju profita pojedinih izvoznika i jačanju ključnih indeksa Tokijske berze.

BoJ-ove mjere monetarnog labavljenja i podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) povećali su, međutim, troškove života u Japanu, što je ugrozilo ekonomski oporavak treće najveće privrede na svijetu.
Preuzeto sa: b92.net

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari