Novac.ba | Homepage
Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

0 Comments 🕔30.Nov 2016
WASHINGTON – Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo i najbržim tempom u dvije godine, zahvaljujući snažnoj osobnoj potrošnji i skoku izvoza soje, objavila je u utorak američka vlada.
Američki bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je kvartalu porastao za 3,2 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, objavilo je ministarstvo trgovine u drugoj procjeni, poboljšavši raniju procjenu kojom je rast bio procijenjen u visini 2,9 posto.Time je rast američkog gospodarstva snažno ubrzao nakon anemičnog 1,4-postotnog rasta u drugom kvartalu i najsnažniji je od trećeg tromjesečja 2014. godine. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su da će rast biti revidiran na tri posto.

Brži tempo rasta proizlazi iz naviše revidiranog podatka o osobnoj potrošnji, inače zaslužnoj za dvije trećine američke gospodarske aktivnosti. U trećem kvartalu porasla je za 2,8 posto, a ne 2,1 posto koliko je pokazivala prva procjena. No i takvo povećanje osobne potrošnje znatno je slabije u usporedbi sa 4,3-postotnim skokom u drugom tromjesečju, pokazalo je izvješće ministarstva.

Pozitivan doprinos dala je i potrošnja na nestambene strukture, među kojima su naftna i plinska polja, koja je u trećem kvartalu porasla za 10,1 posto, odnosno gotovo dvostruko snažnije u usporedbi s prvotno procijenjenim 5,4-postotnim rastom. Riječ je također o najizrazitijem rastu u toj kategoriji potrošnje od prvog kvartala 2014. godine.

Izvoz je poskočio 10,1 posto, više-manje u skladu s prvom procjenom i najsnažnije od četvrtog kvartala 2013. godine, najvećim dijelom zrcaleći uzlet izvoza soje nakon slabog uroda u Argentini i Brazilu, pokazala je druga procjena ministarstva trgovine.

Izvor: Seebiz.eu

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Komentari