Novac.ba | Homepage
Počela gradnja najvećeg tržnog centra u BiH

Počela gradnja najvećeg tržnog centra u BiH

0 Comments 🕔24.Aug 2015

Uručenjem građevinske dozvole, zvanično je započela gradnja najvećeg tržnog centra u Bosni i Hercegovini, koji se gradi u tuzlanskom naselju Kreka. Investicija je vrijedna više miliona KM, a u novom objektu, koji će biti površine 40 hiljada kvadrata, bit će zaposleno više od 200 novih radnika.

“Osim toga, dok traje gradnja, angažovano je mnogo radnika i firmi, a kompanija koja gradi ovaj objekt, koji će upotpuniti život i sadržaje u Tuzli, uplatila je već 1,5 miliona KM rente u gradski budžet. Taj će novac biti usmjeren za infrastrukturu i uskoro ćemo raspisati konkurse za izgradnju 25 putnih pravaca. Govoreći o budućem objektu, mogu istaći da je to nešto što je ovaj grad dugo čekao, iako bi i mnogi drugi gradovi voljeli da se najveći tržni centar gradi upravo u njihovom mjestu”, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Tatjana Paunoski, službenica za odnose s javnošću u kompaniji Bingo, najvećem bh. trgovačkom lancu koji gradi savremeni tržni centar, kazala je da se nada da će pomenuti objekt otvoriti svoja vrata do kraja septembra iduće godine.
“Samo u kompaniji Bingo bit će zaposleno preko 200 ljudi. Osim toga, nova radna mjesta otvorit će se i u pet kino dvorana. Također, otvara se prostor i za zapošljavanje radnika u restoranu, igraonici, kuglani, kao i u buticima svjetskih brendova. Ovaj će objekt biti na tri etaže, sa prizemljem, suterenom i spratom”, izjavila je Paunoski.

Prema Imamovićevim riječima, Tuzli je ovakav objekt bio neophodan, jer su usljed nedostatka sadržaja i izbora, Tuzlaci zbog kupovine odjeće išli u druge gradove.
“Osim toga, riječ je o kompaniji koja u proizvodnji i trgovini zapošljava 6.000 ljudi i svoje objekte ima u skoro svim mjestima širom BiH”, naglasio je Imamović.

Inače, novi tržni centar gradi se na mjestu gdje se nalazila nekadašnja prva fabrika špirita u BiH, koja je izgrađena 1887. godine. U nekadašnjoj špiritani kasnije je bila tvornica kvasca, koja je među prvima u Tuzli prestala sa radom usljed povlačenja loših privatizacijskih poteza.

Danas je na tom mjestu veliko gradilište, a Derviš Suljić, rukovodilac gradilišta, izjavio je za AA da se trenutno vrše radovi na utemeljenju objekta.
“Sve teče po planu i ako vremenski uslovi dozvole, ovaj dio posla bit će gotov do sredine novembra. Angažovano je pet domaćih kompanija”, rekao je Suljić.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari