Novac.ba | Homepage
Porodične firme generator novog zapošljavanja

Porodične firme generator novog zapošljavanja

0 Comments 🕔16.Nov 2016

Porodične firme su jedini mogući generator novogzapošljavanja i jedini zdravi dio privrede u Republici Srpskoj, rekao je jučer u Banjaluci Dragan Močević, autor projekta “Porodične firme-stub razvoja ekonomije Republike Srpske”.

Močević je prije početka predavanja o porodičnim firmama u Srpskoj naveo da 97 odsto preduzeća u Srpskoj spada u kategoriju privatnih kompanija.

“Veliki izazov koji stoji pred tim firmama je transfer generacija sa osnivača na nasljednike. Svjetski procenat je da 72 odsto firmi ne preživi taj transfer”, rekao je Močević.

On je naglasio da je važno da se domaće kompanije što bolje pripreme za tu generacijsku tranziciju.

“Nemamo tradiciju u upravljanju porodičnim firmama i zato je bitno da osnivači, vlasnici i naslednici uče o tome kako da što bolje upravljaju svojim firmama”, rekao je Močević.

Direktor brokerskog dilerskog društva “Advantis broker” Branko Kecman objasnio je su domaće firme u prvom stadijumu razvoja, odnosno osnivači su još aktivno uključeni u poslovanje kompanije.

“To je dosta veliki sistemski problem koji u narednim godinama može značajno uticati na ekonomiju Republike Srpske”, ukazao je Kecman.

On je napomenuo da privatne kompanije, koje su nastale 1990-ih godina, imaju stabilnu finansijsku poziciju, ali i problem u organizaciji, posebno kada je riječ o porodičnom aspektu u upravljanju.

Predavanje o porodičnim firmama u Republici Srpskoj organizovao je Centar za edukaciju “Pro educa”, u saradnji sa Područnom privrednom komorom Banjaluka.

 

Izvor: Akta.ba

Povezani članci

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu

Poboljšana procjena rasta američkog BDP-a u trećem kvartalu 0

WASHINGTON - Američko gospodarstvo u trećem je kvartalu poraslo snažnije nego što se prvotno procijenilo

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze

Indeksi i dalje tonu, firme bježe sa berze 0

BANJALUKA - Ukupan promet na dvije berze u BiH u prvoj polovini ove godine uzletio

Komentari