Novac.ba | Homepage
Postali žiranti i bez potpisa

Postali žiranti i bez potpisa

0 Comments 🕔07.Jul 2015

Hiljadu presuda za posljednjih godinu dana po kojima je 1.000 žiranata oslobođeno plaćanja tuđih kredita svojevrsna je pobjeda, ali bi bila potpuna ako bi se banke u potpunosti pridržavale zakonskih okvira pri davanju kredita, stav je Udruženja žiranata RS.

Naime, nakon što je donesen Zakon o zaštiti žiranata, ali i povećan stepen odgovornosti Agencije za bankarstvo, sudovi su počeli da uvažavaju činjenicu da su neki krediti davani bez odgovarajuće dokumentacije.

“Još bi pobjeda bila veća i slađa da se banke pridržavaju izmjena i dopuna Zakona o bankarskom kreditiranju i zaštiti jemaca. Po tome nemaju pravo da traže jemca kojim će osigurati kredit, nego da onaj ko je nosilac, ako se i poslije svih provjera pokaže da je kreditno sposoban, daje garanciju u vidu imovine koju posjeduje”, kazao je Joco Cvijetković, predsjednik Udruženja žiranata RS, koji tvrdi da se banke ne pridržavaju zakona uprkos tome što je na snazi već tri godine.

Za sve osobe koje su žiranti, ali i one koje to potencijalno mogu postati, Cvijetković ima nekoliko savjeta kako da se zaštite.
“Kada dobiju opomenu od banke da se ne vraća kredit, automatski moraju poslati pismeni zahtjev da im se dostavi ugovor o jemstvu i svi drugi dokumente gdje se nalazi njihov potpis. To je bitno zato što se dešava da dio ugovora uopšte i nije validan, obično jer sam kredit nije izdat po svim zakonskim obavezama. Bilo je i slučajeva da žirant uopšte nije potpisao kredit, već da je neko falsifikovao njegov potpis”, istakao je on.

Goran Vidović, jedan u nizu prevarenih žiranata, kaže da su mu “mikrokreditne organizacije uništile život, a da je njegov predmet stigao čak do Vrhovnog suda RS”.
“Mikrokreditna organizacija traži od mene da platim 36.000 KM za kredit u kojem nisam ni bio žirant. Čovjek koji je digao kredit je poginuo, a ja sam pristao da mu pomognem, ali najviše do 4.000 KM, a ne na 30.000 koliko je digao, i to na kamatu od 21,9 odsto. Nikad nisam ni ušao u prostorije te mikrokreditne kuće, nisam potpisao nikakav ugovor niti znao koliki je iznos čovjek uzeo. Jedino što sam mu potpisao je bila neka blanko priznanica gdje se restoran, koji on nije posjedovao već je samo napravio pečat da je njegov, vodi kao druga garancija i to zbog toga da se ja ne mučim jer su u banci gužve”, kazao je Vidović.

Nakon smrti uzimaoca kredita, mikrokreditna organizacija mu je blokirala sve račune i povukla sva sredstva koja je imao na njima.
“Valjda žirant mora da potpiše mjenicu i rješenje za kredit, da zna koliki je iznos, na koliko godina i kolika je kamata. Moga potpisa nigdje nema, a opet su mi uradili to sve. Ja sam podigao i krivičnu prijavu protiv referenta koji je radio na predmetu jer kredit na kraju nije ni isplaćen nego su podijelili pare među sobom”, rekao je on.

Povodom ovolikog broja presuda obratili smo se na adrese više banaka u RS, gdje su mahom rekli da oni nemaju takve slučajeve, te da čak nemaju ni klijente koji su pokrenuli bilo kakav postupak protiv njih, kao i da se ovdje većinom radi o raznim mikrokreditnim organizacijama. Komentare nisu željeli da daju ni mikrokreditne organizacije koje smo kontaktirali.

Cvjetković na meti hakera
Joco Cvijetković, prvi čovjek Udruženja žiranata RS, našao se na meti grupe hakera koji u posljednje vrijeme šalju takozvanu kružnu e-mail poruku gdje osoba na čiji nalog upadnu hitno treba 2.000 evra da bi pokrio hotelske i druge račune u Turskoj jer je, navodno, pokraden te je ostao bez svega.
Preuzeto sa: nezavisne.com

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri

Agonija BH Airlines: Radnici bez plata, napali ih i hakeri 0

Agonija radnika i kompanije BH Airlines se nastavlja. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao vlasnik

Komentari