Novac.ba | Homepage
Prednosti i mane elektronskog bankarstva

Prednosti i mane elektronskog bankarstva

0 Comments 🕔26.Dec 2013

Plaćanje računa putem interneta donosi brojne prednosti. Osim što nije uslovljeno radnim vremenom banke i nema čekanja u redovima, doprinosi i uštedi jer dodatnih troškova prilikom plaćanja gotova i da nema.

Većina banaka koje posluju na teritoriji Bosne i Hercegovine odavno imaju uslugu elektronskog bankarstva. Ova usluga je uslovljena posjedovanjem računa kod banke, a najčešće uključuje uvid u stanje računa, kartica, kredita, uvid u promet po računima, onlajn prenos novca na račune u okviru i van banke, onlajn plaćanje računa, uvid u rate kredita, zaduženja po karticama, kao i kupoprodaju deviza.

I kako smo svi odavno navikli da platu primamo preko banke, čak i ako ne posjedujemo računar kod kuće, uvijek možemo za pet minuta sa radnog mjesta platiti račune onlajn i ono što je najbitnije – uštedjeti novac. Provizije za plaćanje računa (uplatnica) na šalteru, banke naplaćuju po pojedinačnom nalogu i do 2.50 KM (plaćanje komunalnih računa), pa ako uzmemo u obzir da prosječna četvoročlana porodica ima oko 8 računa za plaćanje, provizije mogu mjesečno da „pojedu“ i do 20 KM.

Nasuprot tome, onlajn usluge plaćanja bi nam uštedjele oko 10 KM. Elektronsko bankarstvo nudi nam mogućnost utvrđivanja nepromjenljivog obrasca plaćanja računa koje dobijamo od elektrodistribucije, pružaoca TV i internet usluga, telekom operatera,javnih komunalnih preduzeća, tako da je svaki put samo dovoljno upisati iznos koji plaćamo i kliknuti na „izvrši nalog“. Svaki realizovan nalog će se vidjeti u prometu našeg tekućeg računa, a naravno, od banke možemo dobiti i potvrdu u materijalnom obliku da je nalog izvršen, odnosno račun plaćen.  A najbitnije, ova usluga će od banke do banke, koštati značajno manje u poređenju sa odlaskom i plaćanjem istih računa u ekspoziturama banaka.

Naravno, banke pod različitim uslovima nude korišćenje takozvanog elektronskog bankarstva, međutim ukoliko ste korisnik nekog od paketa tekućih računa, mogućnost plaćanja računa elektronskim bankarstvom je besplatna, a plaćaćete samo izvršavanje naloga. Iako za korišćenje paket računa moramo izdvojiti više novca mjesečno nego za običan tekući račun, upravo paket računi nam nude više pogodnosti i smanjenje troškova za bankarske usluge koje koristimo. Sve usluge koje imamo u okviru paket računa uključene su u jedinstvenu mjesečnu cijenu održavanja koji plaćamo. Paket računi najčešće sadrže tekući KM žiro račun, debitnu karticu, SMS obavještenje, elektronsko bankarstvo, ali i dodatne usluge koje zavise od banke (usluge ličnog bankara, kreditna kartica bez troškova izdavanja itd…).

Iako je cijena paket računa viša od cijene običnog tekućeg računa, korišćenjem ovog proizvoda stičemo pogodnosti u pogledu vrste i visine troškova, naknada i kamata vezanih za te proizvode i usluge. Jer nije neobično da korišćenjem nekog paket računa imamo privilegiju prilikom plaćanja naknada, ali i kamatnih stopa, što je svakako prednost koju treba prepoznati i iskoristiti.

Naravno prije nego što se odlučite za bilo koju uslugu, provjerite cijene kod više banaka, jer svaka banka ima svoje tarife.

Piše: Željko Svitlica
https://twitter.com/zsvitlica

Povezani članci

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM

Nove odluke o zaduženjima FBiH na tržištu kapitala od 120 mil. KM 0

Federalna vlada danas je donijela odluke kojima odobrava zaduženje Federacije BiH putem emisija obveznica i

Broj platnih kartica u BiH premašio dva miliona

Broj platnih kartica u BiH premašio dva miliona 0

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), na kraju 2015. godine usluge kartičnog poslovanja

MMF traži gašenje Banke Srpske!

MMF traži gašenje Banke Srpske! 0

BANJALUKA, Međunarodni monetarni fond (MMF) izričito je zatražio od Vlade Republike Srpske da otvori stečaj

Komentari