Novac.ba | Homepage
Prodaja Hypove mreže na Balkanu zavisi od sudske presude

Prodaja Hypove mreže na Balkanu zavisi od sudske presude

0 Comments 🕔05.Mar 2015

Prodaja balkanske mreže podružnica ugašene austrijske banke Hypo Alpe Adria doći će pod znak pitanja ako austrijski ustavni sud poništi zakon kojim se vjerovnicima banke nameću gubici, prenose mediji u srijedu upozorenje ministra finansija Hansa Joerga Schellinga.

Austrija je u decembru dogovorila prodaju tog dijela Hypovog poslovanja američkoj investicijskoj kompaniji Advent International i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) za maksimalno 200 miliona eura, podsjeća Reuters, dodajući da bi prodaja trebala biti zaključena u drugom tromjesečju ove godine.

Austrijski ministar u intervjuu za časopis Falter povezao je realizaciju transakcije s presudom ustavnog suda o zakonu iz prošle godine kojim se, uprkos garancijama Hypove matične zemlje Koruške, nameću gubici pojedinim vjerovnicima banke s nižim prioritetom naplate. Presuda bi trebala biti donesena ove godine.

“Bude li (zakon) poništen, sve što smo tada srezali vraća se (na početak)… a u tom slučaju pod znak pitanja dolazi i prodaja Hypovih podružnica u jugoistočnoj Evropi Adventu i EBRD-u”, tumači Schelling.

Ministrova portparolka napominje da su se u razdoblju od potpisivanja do zaključivanja otvorila određena pitanja i da su kupci upozorili na određene stavke koje bi valjalo uzeti u obzir ako postanu aktuelne. Nije pobliže navela o čemu je riječ.

Portparol američke kompanije izrazio je ipak uvjerenje da će prodaja biti zaključena “u skladu sa dogovorom svih strana”.

Spornim zakonom je izbrisano gotovo 900 miliona duga s nižim prioritetom naplate, a banka je zadržala i 800 miliona eura koje je isplatio nekadašnji vlasnik BayernLB za pokrivanje troškova njenog gašenja.
Preuzeto sa: seebiz.eu

Povezani članci

Smanjen trgovinski deficit

Smanjen trgovinski deficit 0

SARAJEVO - Savjet ministara BiH usvojio je Analizu spoljnotrgovinske razmjene BiH za period januar-septembar 2016.

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju

‘Štampanje’ novca samo bi izazvalo destabilizaciju 0

Problemi Bosne i Hercegovine nisu monetarni, nego realni, zbog čega bilo kakvo "štampanje novca" ne

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM

Prosječna bh. porodica u banci zadužena više od 7.000 KM 0

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna vrijednost kredita koje bh. stanovništvo otplaćuje iznosi blizu 8,5

Komentari