Novac.ba | Homepage
Proljetno čišćenje finansija

Proljetno čišćenje finansija

0 Comments 🕔13.Apr 2014

Kada dođu topli proljećni dani sa buđenjem prirode vrijeme je i za vaše buđenje nakon duge i hladne zime. Poznat vam je fenomen proljetnog čišćenja? Naravo da jeste, sa prvim zrakama sunca čistite kuću od poda do plafona jer joj želite vratiti sjaj. Međutim, zašto stati na tome? Upravo je ovo savršeno vrijeme da odradite detaljno sređivanje vaših finansija.

Dobro proučite sve vaše prihode i rashode. Razmislite da li trošite racionalno?!

Vrijeme je da se suočite sa svojim propustima i dovedete svoje finansije u red.

1. Organizujte se!

Pobrinite se da imate listu svih troškova tako da znate pravac kretanja vašeg novca. Upravo je proljeće pravo vrijeme za organizovanje vašeg budžeta. Sortirajte račune po kategorijama i rokovima dospjeća.

2. Analizirajte svoj budžet!

Prvo pregledajte budžet od prethodne godine. Da li ste završili godinu kako ste planirali i bez dugova? Ako niste, pronađite greške zbog kojih ste skrenuli sa puta. Napravite novi plan za ovu godinu i učite na starim greškama. Dobro pogledajte koliko vam novca mjesečno dolazi, a koliko odlazi.

3. Posložite prioritete!

Prvo pogledajte stanje na vašim kreditnim karticama. Ukoliko imate minus na nekoj od njih postavite to sebi kao prvi prioritet za rješavanje. Nakon što zatvorite minuse na kreditnim karticama zapitajte se da li su vam zaista sve potrebne? Nakon toga pređite na ostale račune.

4.Pratite izvještaje iz banke!

Jako je važno da imate uvid u kretanje vašeg novca. Bilo da je to plaćanje mjesečnih režija putem trajnog računa ili mjesečne rate kredita za kuću ili auto, preuzmite stvar u svoje ruke. Ukoliko mislite da nećete dugo istrajati u toj namjeri tražite od banke sms usluge priliva i odliva svih sredstava sa vašeg tekućeg računa.

Da biste bili uspješni u ovoj namjeri bitno je da postavite sebi realne ciljeve i budete odlučni u njihovom ostvarivanju!

Povezani članci

oglasi-test

oglasi-test 0

OGLASI: ------------------- -------------------

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac

Ovo je šest ključnih razloga zbog kojih nikako ne uspijevate uštedjeti novac 0

Kada se radi o financijama, afirmacije, želja za učenjem i pozitivan stav su veliki plus. No

Moguće subvencije za solarne panele na kućama?

Moguće subvencije za solarne panele na kućama? 0

BiH može u narednom periodu iz fondova namijenjenih za suzbijanje klimatskih promjena povući nekoliko desetina

Komentari